Тихомир Безлов: Нашенският клиентелизъм няма как да вирее под надзора на ЕЦБ

Г-н Безлов, виждате ли в ситуацията с КТБ заплаха за валутния борд, каквито предположения изказват политици и наблюдатели?

Много е трудно да се каже какво се цели. Очевидно е, че КТБ стана тема от 2007г., тогава влезе в медиите и открито взе да сменя политическите лагери. Правя уговорката, че аз не съм на страната на тези, които се опитват да видят в КТБ една криминална институция, но не съм и на страната на тези, които я оневиняват.
През целия този период откакто започна кризата, КТБ не се държеше като банка, тя даваше рекордни лихвени проценти, купуваше рискови активи, с които не е ясно как може да се излезе на печалба. И всичко това го направи с парите на вложителите. Очевидно поведението и бе много рисково. Нека припомним много агресивното нарастване на депозитите и съответно на кредитите. И така се стигна до тази ситуация – влизането на БНБ и поставянето на банката под надзор.

Как ще коментирате поведението на БНБ, адекватно ли е то?

Преди до коментираме БНБ, трябва да кажем, че до момента никой не коментираше банките, тяхната политика и никой не коментираше ролята на БНБ по отношение на тази агресивност, за която говорих, от страна на банките. Тези проблеми, които сега наблюдаваме, всъщност започнаха още от времето на имотния бум. Тези процеси не бяха ограничени от БНБ, след това последваха голям процент лоши кредити, опит да се съберат тези кредити, което пък повлече голям процент български компании към несъстоятелност, домакинства загубиха жилищата си и т. н. Всичко това се случи, защото беше позволен един много бърз ръст на дълга в България – на домакинства и на фирми и никой не говореше за това какво БНБ е направила или не е направила. Т. е покрай тази кризисна ситуация в момента стана ясно, че проблемите са започнали много отдавна. Сега просто те излезоха наяве.

Не е ли странно поведението на прокуратурата и БНБ в тази кризисна ситуация? Един ден говорят едно, после друго и така хаосът става все по-голям…

Тази кризисна ситуация започна, според мен, и се изостри миналата година на 14 юни. Откакто това правителство встъпи в длъжност ние сме в перманентна политическа криза. Ако нямаше тази политическа криза и нестабилност, ситуацията в тази банка щеше да е различна.

Ще ви върна на първия си въпрос – има ли опасност за борда?

Малко трудно ще бъде съборен валутният борд. Бордът може да бъде пробит единствено политически, ако има решение да бъде махнат. В интерес на истината не виждам голямо желание да се разруши борда, макар че, ако някой реши да създава хаос, може да направи всичко. Но ми се струва, че колкото и да не се интересува ЕС от нас, не могат да си позволят в някаква част от съюза да се случат тежки сътресения, защото това ще доведе до проблеми в целия съюз. Вече виждаме и някои положителни неща. Въпреки, че БНБ се опитваше да избегне влизането в европейския банков съюз, все пак ще влезем в него и надзорът няма да е само функция на БНБ, а на Европейската централна банка (ЕЦБ) и тогава вече няма как нашият клиентелизъм да продължи да врее. Няма как да се влияе на ЕЦБ.

Какво оставя след себе си това правителство на тази нерегламентирана коалиция?

Това, което казват много наблюдатели е, че България изглежда много нестабилна. И така е отпреди изборите през 2013 година. Беше ясно, че България влиза в предсрочни избори, в протести и тези протести продължиха. Има голяма неяснота и оттук нататък. Излъчваме нестабилност и това води до въздържане на чуждия бизнес да партнира с българския. Което пък носи своите последици за населението на страната.

Има ли някакво предписание как да се държат институциите оттук нататък, за да не влошават нещата?

Аз не знам какво ще се случи на 21 юли. Сигналите са противоречиви, изясни се, че засега няма да има специален закон за КТБ, но пък остава уговорката за последващи стъпки. Въпросът е, че няма яснота какво е състоянието на КТБ – има ли дупка или няма дупка в нейната финансова рамка. Да не забравяме, че страната влиза в период, в който няма парламент и ако се налага да се взимат законодателни решения, ситуацията става особена.

Станете почитател на Класа