Обявиха извънредно положение в Приморско заради дъждовете

Извънредно положение  заради силния дъжд е обявено в Приморско. Някои пътища от и за южната община са затворени. Жертви и пострадали няма, няма и бедстващи хора по плажовете.

Най-малко 15 хотела и повече от 20 къщи в общината са наводнени. Има нанесени много материални щети, но няма пострадали граждани. Все още има прекъснато електричество на някой места, но няма оставени без ток райони. От сутринта се отводняват улици и приземни етажи, авариите се отстраняват поетапно. Условия за натрупване на водата създават падналите дървета по улици и пътища в морската община.

В три селища на Приморско - Росен, Ясна Поляна и Веселие ситуацията е най-сериозна. Там в следствие на авариите през нощта водата не е годна за консумация.

Затворени са отсечките Приморско-Ясна поляна, Приморско-Веселие и Приморско-Созопол, съобщи за Дарик кметът на града Димитър Германов.

„Има прекъсване на електричеството на определени места, има залети приземни етажи и партерни етажи, но екипите на Министерство на вътрешните работи и екипи на общината работят, както и екипите на EVN, така че се надявам нещата да се нормализират", заяви Германов.

Няма данни за материални щети, въпреки че Ропотамо и Дяволска река са повишили нивата си, мостовете са здрави. „Мостовете си стоят, въпросът е, че са залети. За момента нямаме никакви анализи, които да показват размера на щетите", допълни кметът.

Въпреки обявеното бедствено положение, екипи на Гражданска защита и EVN работят по отстраняване на последствията от пороя, помагат им и от Министерството на вътрешните работи.

„Организацията е на ниво и с помощта на Министерство на вътрешните работи, колегите от съседните общини и много хора. Така че имаме достатъчно помощ и ресурс, за да можем да се справим", уточни Германов.

Напълно е възможно силният дъжд да е отнесъл част от плажните ивици, но сигнали за бедстващи хора по брега няма.

Към момента няма цяло населено място без захранване, съобщават от EVN. Екипи на електроразпределителното дружество работят по последствията от обилните валежи, които паднаха през изминалото денонощие по Южното Черноморие. Цели населени места без ток няма.

Около триста туристи в хотел "Пламена Палас" в Приморско са останали без електрозахранване и вода заради лошото време. Отделни части в Приморско и местността „Германката" до Созопол са без ток. В града елзахранването е нормално, така е и в близкото село Равадиново.

Станете почитател на Класа