Костов: Аз мога да оправя КТБ!

Аз мога да оправя КТБ. Оправял съм цялата държава. Но не съм само аз. Има много хора, които биха могли да я оправят, стига да искат и да им се даде възможност. Това каза пред bTV Иван Костов като посочи няколко варианта как да се случи това без банката да бъде ликвидирана. Костов напомни, че е един от хората, които постигнаха стабилността на българския лев. „Участвах в изграждането на банковата стабилност. Възмутен съм от това което се случва в момента. Възходът на Цветан Василев не е започнал по мое време. Банката е приватизирана през 2000 година, тогава Цветан Василев не е в хората, купили банката. Нищо не ми дължи Василев, той не ми се отплаща и не трябва да се спекулира с тази тема“, каза бившият министър-председател Иван Костов.
„КТБ по мое време беше една от 30-те банки. Тя получи възхода си по времето на правителствата на Симеон Сакскобургготски и на тройната коалиция. Най-големият й възход беше при управлението на Бойко Борисов“, поясни Иван Костов. Банката защитава интересите на вложителите си. Двете големи групи интереси са настъпени в банката – на вложителите и на теглилите кредити. Аз не съм вземал никакви кредити от банката, подчерта той. Костов заяви, че крайната цел на кризата с КТБ била дестабилизация на България и рухване на валутния борд. Обявените за откраднати 3,5 млрд. лв. от кредити не са откраднати, смята Костов. „Това няма как да стане. А пък твърдението, че касиерката е ограбила банката, е пълен абсурд. Това може да го твърди само човек, който е завършил школата в Симеоново или Югозападния университет. Кредитните досиета са поне на четири места. Те не могат да изчезнат“, отбеляза Костов.
Решенията взети вчера при президента са съмнителни. Да се дадат 3,5 милиарда на една банка от държавата е странно. За миналата година банката има положителен ръст на приходите. Няма как тези милиони да са източени от банката, обвиненията че касиерката ги е изнесла са абсурдни. В момента сме свидетели на нападение срещу банката. Подобна беше и съдбата на Първа частна банка, която беше банката на държавна сигурност. Това нещо се нарича ограбване на банка. Според Иван Костов когато трябва да се вземат бързи необмислени решения се допускат грешки. Когато се събира несъстоятелност при бързо изтичане на време изчезват пари. Тези събития вече сме ги виждали. Костов изрази притеснение, че се прави опит за удар срещу държавата. Ако този процес завърши с назначаване на синдици и съд, тази сага ще се повтори, убеден е Костов.
„Пенсията на жена ми е запорирана в КТБ. Но аз не съм взимал никакви кредити от тази банка, нито имам фирми, които да бъдат обслужвани там“, каза още бившият премиер.
„Зад обвинението на Богомил Бонев, че имам връзка с Цветан Василев, стои желанието думите ми да нямат тежест“, каза Костов. Обвинението си бившият вътрешен министър публикува вчера във Фейсбук .
Според Костов върху КТБ се извъшва нападение и има опасност да се повтори банковата криза, когато рухна Първа частна банка, но в по-гигантски размери.

Станете почитател на Класа