Парламентът не успя да събори президентското вето върху закона за конкуренцията

За първи път 42-то Народно събрание не успа да преодолее президентско вето. Което, както е известно, на практика налага трето гласуване на приетия преди това закон и вот „против“ от поне 121 депутата.

Очаквано днес срещу ветото на президента върху текстове от Закона за защита на конкуренцията гласуваха депутатите от левицата и ДПС, но в отсъствието на парламентарната група на „Атака“ гласовете не стигнаха.

В подкрепа на ветото гласуваха депутатите от ГЕРБ.

Оспорваните от президента Плевнелиев поправки в Закона за конкуренцията формално целят да се изменят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, за да може нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени. Те бяха внесени от левицата. Още при обсъждането им на първо и второ четене от опозицията обявиха, че по този начин няма да се постигне търсения ефект. Според експерти, както и според представителите на големите търговски вериги, с промените в закона щеше да се стигне до повишаване на цените на дребно.

Народната представителка от КБ Корнелия Нинова коментира след като се видя, че ветото не е преодоляно, че е имало много силен отпор в определени среди срещу този закон, вкл. натиск върху депутати от левицата: „…и в спорове по телевизионни студия сме обвинявани, че нарушаваме правила на конкуренция, че не е европейско, че не е законно“.

Освен това Нинова призна, че е очаквала резултата, защото в отсъствието на „Атака“ няма как левицата и ДПС да съберат нужните 121 гласа.

От ГЕРБ посочиха, че няма промяна в тяхното поведение.

Няма спор в това, че трябва да се направи нещо в посока защита на българските производители, но споделяме опасенията на президента, че закона не защитава интересите на потребителите. Трябва да бъдат изчистени текстовете, така, че да се гарантира защита на потребителите, заяви Делян Добрев.

Депутатите съкратиха срока за промени между първото и второто четене на законопроекта от 5 на 3 дни, за да се ускори приемането на промените.

Станете почитател на Класа