БСП не смята, че бюджетът на НЗОК трябва да се актуализира

„Актуализацията на бюджета на Република България не е тема към днешна дата. Това е спекулация от страна на ГЕРБ, единствено и само свързана с оправдавания на позициите на г-н Борисов от последните 3 седмици и явно влизането им в предизборна кампания“. Това съобщи в кулоарите на парламента депутатът от левицата и член на Комисията по бюджет и финанси Димитър Горов. Той подчерта, че не знае откъде ГЕРБ взимат своите данни за над 1 млрд. лв. дефицит, но иначе, по официални данни, НАП към полугодието имат48,2% изпълнение на приходите към бюджета, а митниците – 41,1%. Горов поясни, че един от основните проблеми в митниците е бил, че в началото на годината е имало планов ремонт на единствената рафинерия в България и вносът на суровини за горива е намалил приходите от ДДС от митниците.

Помолен да коментира дали ако се наложи държавна помощ за банките, ще се стигне до актуализация на бюджета, Горов отговори, че двете неща не са свързани. Според него по отношение на приходите и разходите няма значение каква ще бъде позицията на държавата за подпомагането на централната банка в нейната дейност спрямо другите търговски банки.

„В петък, когато излезе одитният доклад на БНБ за КТБ, ако той предвижда някакви действия, ще се обсъди ситуацията и ще се вземе решение“, каза Горов.

На въпрос ако се реши да се направи актуализация на бюджета на Здравната каса, от къде ще бъдат взети парите, Димитър Горов отговори, че те най-вероятно ще дойдат от държавния резерв.

Станете почитател на Класа