Около София няма площадки за ракети за борба с градушките

Около София и на територията на столицата изобщо няма площадки за изстрелване на ракети за борба с градушките, защото е забранено тяхното използване над населени места. Това обясни Румен Димитров, главен специалист в Регионална дирекция „Борба с градушките“ за област Враца, пред камерите на ТВ7.

Оказа се, че градоносните облаци над България се откриват и следят от три сравнително модерни Доплерови радари, базирани във врачанското село Бърдарски геран, както и край Сливен и гр. Съединение в Пловдивска област. На екраните на радарите се проследява случващото се в атмосферния фронт в реално време и според показателите може да се предвиди образуването на ледени кристали в атмосферата и да се вземе решение за изстрелване на ракети за борба с градушките.

Принципът на този вид противодействия е с ракетата да се вкара в градоносния облак веществото сребърен йодит, което да намали размера на образувалите се кристали и по този начин да се стигне до падането само на много ситна градушка или дъжд, разясни Румен Димитров, показвайки макет на такава ракета и площадката за изстрелването им край врачанското село Бърдарски геран.

Тази година е супер активна по отношение на образуването на градоносни облаци. Активността през месец май беше в Южна България, а в този момент е в Северна, коментира Румен Димитров.

От началото на годината до момента са изстреляни над 9000 ракети за предотвратяване на градушки над земеделски земи. Преди дни правителството отпусна средства за купуването на допълнителни количества ракети.

Български ракети се използват за борба с градушките в Китай и Аржентина. В САЩ третират градоносните облаци от самолети, като изстрелват капсули по тях, но там площите са големи и у нас този метод не е рентабилен.

Станете почитател на Класа