Меглена Плугчиева, посланик в Берн: Организираме събиране на помощи за пострадалите от наводненията

Г-жо Плугичиева, отзовават ли се швейцарците на призивите за събиране на помощи за пострадалите от наводненията във Варна и Добрич?

Бях потресена от картината и новините, които дойдоха от Варна и Добрич. Незабавно направих връзка с кмета на Добрич и В.Търново и БЧК Варна и разпространихме от страна на посолството до цялата българската общност и до швейцарските ни партньори главно – фирми, които са встъпили в България, както и до швейцарски градове побратимени с български такива , информацията с банковите сметки, на които могат да се правят дарения. Първо аз обаче като посланик и варненка направих парично дарение от 500лв. и екипът на посолството също се включи с такова. Надявам се, че българската общност ще се отзове и ще се включи в кампанията за помощ.

Почетният ни консул в Цюрих Феликс Фишер се обади, че неговата адвокатска кантора прави дарение 1000 шв.фр. за Варна, той почетен консул превежда още 500 шв.фр. и неговата фондация е готова да се ангажира с проекти в подкрепа на деца в беда във Варна. Самият Ф.фишер ще бъде във Варна през м.юли.

Една доброволна организация от гр.Бриенц събира в момента материални помощи като легла, матраци, одеяла и др. за В.Търново.

Община Шафхаузен, която е побратимена с Добрич ме информираха, че също ще обсъдят апела ми и ще реагират скоро.

Не за първи път организираме такава помощ. За болниците в Перник , които пострадаха след земетресението, организирахме два тира обзавеждане , за болницата „Св.София“ изпратихме също болнично обзавеждане миналата година.

В какъв размер очаквате да е помощта?

Трудно мога да кажа в какъв размер ще бъде точно помощта, но искрено се надявам, че в следващите дни и седмици ще има отзивчивост и от българи и от швейцарци!

Имаше ли проблеми при организирането на избори за европарламент ?

Изборите за европарламент преминаха при по-скромна активност в сравнение с миналата година, когато провеждахме избори за национален парламент. Може би фактът, че Швейцария не е страна –член на ЕС и невъзможността да се гласува електронно повлия върху активността за включване в изборите.

Забелязахте ли някакъв по-сериозен интерес към България от страна на швейцарците – било в областта на икономиката или пък на културата, както и склонност за инвестиции у нас?

Отношенията ни с Швейцария са, бих казала, разнолики. От една страна швейцарската общественост показва скептицизъм към ЕС и иска ограничаване на имигрантите, които идват в Швейцария, което бе демонстрирано и с резултатите от последния референдум на 09.02.14 насочен срещу масовата имиграция, а от друга страна, швейцарците, които познават страната ни са много сърдечни и приятелски настроени към България.

Първи приоритет в работата на посолството е все по нататъшно икономизиране на двустранните ни отношения, като се има предвид не само финансовата, но голямата икономическа мощ на Швейцария и нейната експортна ориентираност.

Факт е , че благодарение на поредицата от икономически форуми, които организирахме от страна на посолството в последните две години, събудихме и по-голям инвестиционен интерес сред швейцарските фирми. Ние сме за съжаление малко познати в Швейцария, а и лесно и бързо се тиражират негативни клишета спрямо страните от Югоизточна Европа и специално спрямо нас и Румъния. Аз всеки ден се боря за промяна на образа на България в положителна посока. Убеждението идва обаче с факти и реални действия, а не с думи. Проведените няколко форума и посещението на наши фирми от сектор машиностроене и електротехника , които организира посолството по проект и със съдействието на Агенцията за малки и средни предприятия дадоха много добри и конкретни резултати за нашите фирми. Радвам се, че те бяха доволни от прагматично и професионално организираните срещи с швейцарските им партньори. Като резултат предстои и за първи път и българско участие на едно от най-големите изложения по машиностроене и електротехника в Базел -„Суистех“ през ноември т.г.

В сферата на Информационните технологии и двете страни имаме своя потенциал и традиции и затова проведохме през май т.г.един първи форум в Женева съвместно с тяхната стопанска и търговска камара.

В сектор вино има също реални резултати. До преди две години имаше само една фирма вносител на български вина, сега са вече 4 след поредицата от представителни дегустации и успешното участие на наши фирми във винарското изложение в Цюрих, проведени с активното организационно и финансово участие и подкрепа на Националната Лозаро-винарска Камара.Съдействието на почетните ни консули от Цюрих и Лугано за тези рекламни, представителни мероприятия беше също решаващо за този първи успех.

Местната преса излезе даже със заглавия“ Светът чакаше точно тези вина“.  Трябва обаче постоянство и коректност в сроковете и качеството на доставките.

По темата туризъм има много голям потенциал и от страна на посолството се правят различни инициативи за да се представи България с цялото си голямо разнообразие в природен, исторически и културен план. Жалко, че въпреки многократните предложения от страна на посолството за участие на един от най-големите и реномирани туристически панаири в Ст.Гален, все още не стигаме до участие. Не е нужно да припомням колко финансово потентна е швейцарската публика и че можем да бъдем обект на „туристическа инвазия“ с малко повече усилия от страна на държавата и българския туристически бранш. 10 % увеличение на туристическия поток, който отбелязват статистиките за 2013г в сравнение с 2012г. не ме задоволява като посланик, като знам колко големи са потенциалните ни възможности.

Периодично се появяват съобщения за културни прояви, които организирате в Швейцария. Може ли културата да ни сближи?

Имате право.Културата е може би най-късият и най-въздействащ път и начин за сближаване. И нещо повече , един мъдър израз, казва: „ С политика не можа да се прави култура, но с култура може да се прави голяма политика“.

Швейцарците изключително се впечатляват от нашата народна музика и танци! Не случайно още в ранните 60-70—те години швейцарското семейство Сейлер открива не само за Швейцария, но и за света мистерията на българските гласове. В момента има швейцарски състав“ Седянка“, който свири и пее български и балкански песни и танцува перфектно български народни танци.

Преди няколко дни на 19.06. в рамките на 4-ти Европейски музикален форум в Берн елитната швейцарска публика можа да се наслади на българска народна музика от различните краища на страната ни и на автентична циганска музика в изпълнени на ромския състав от Котел – „Златен бенд“.

Списъкът на културните изяви, които постоянно организира посолството е дълъг. Ето няколко примера: Хоровото пеене на църковния хор от църквата „СВ.Параскева“ в София накара швейцарците дълго време да коментират невероятното им изпълнение. Мецоспораното Веселина Кацарова е сред най-известните ни и обичани оперни певци в Швейцария .Изложбите на Бойко Митков, на Георги Лечев пожънаха голям успех. Ученици от Враца гостуваха на 24-ти май, ансамбъл „Добруджа“ взриви публиката на 3-ти март и.т.н.

Музиката и изкуството докосват сърцата на хората и печелят много и много бързо нови приятели на страната ни, истина е също, че швейцарците умеят да ценят и уважават истинските таланти!

Имате ли впечатление дали българската общност в Швейцария работи в посока на по-доброто приемане на страната ни и сплотени ли са българите зад граница?

Всички българи в чужбина са по своему посланици на страната ни. От тяхното представяне и поведение се гради образа на България зад граница. Аз мога със задоволство да кажа, че българската общност в Швейцария в по-голямата си част е високо образована и добре интегрирана, защото работи или в банките в Цюрих или в международните организации в Женева. Има доста лекари и хора на изкуството. Жалко, че те работят за просперитета на Швейцария, вместо да градят съвременна България.   А дали са сплотени – трудно мога да преценя, има няколко различни дружества , даже и клуб на успелите българи. Във всеки случай посолството води постоянна и целенасочена политика чрез различни инициативи и мероприятия да събира и сплотява всички българи тук , стараем се да поддържаме жива връзката им с Родината.

Станете почитател на Класа