Пенгезов обвини Доган и Пеевски за това, че не е избран за шеф на Апелативния съд

„Заданието се изпълни достойно - от Делянчо, който го предаде на главния прокурор. Доганчо заповядал на Делянчо, а той - на главния прокурор", бе лаконичният коментар на Веселин Пенгезов, след като Висшия съдебен съвет не го избра за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд, предаде агенция Крос.

Пенгезов бе единствен кандидат за поста. За да бъде избран, бе необходимо да получи 13 гласа в своя подкрепа. От 21 гласували, само четирима бяха за, 12 - против, въздържали се - петима.

„Каквото беше заданието, се изпълни. Заданието е на Делянчо. Като излезе главният прокурор, го запитайте поставена ли му е такава задача", каза Пенгезов, след като не бе избран за председател на САС.

Попитан кой е заповядал на „Делянчо" да заповяда на главния прокурор, Пенгезов каза: „Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния и това е станало".

Във ВСС има едно „твърдо ядро", за което Пенгезов е е бил сигурен,че ще гласува против. Ядрото е концентрирано около главния прокурор, който явно е зависим от Пеевски, допълни той.
„Кой беше приет час и половина след като беше избран от главния прокурор? Някой друг да го прие?", попита Пенгезов.

„Те са странни хора - обидчиви, мнителни. Съдът освободи Октай Енимехмедов и нещата се обърнаха срещу мен, като смятат, че аз съм отговорен и виновен за това. Добре де, вие не знаете ли, че Ахмед Доган управлява държавата?", каза Пенгезов и допълни, че не познава Ахмед Доган. „Не съм изпълнявал поръчки на Делян Пеевски. Искал е нещо. И? Нищо!", посочи той.

Пенгезов е категоричен, че ще се кандидатира отново: „В края на краищата съдиите искат аз да бъда председател. Аз съм единствената кандидатура. Страх ги е хората, защото там трябва дупе. Парадоксът и смешното е, че другарите от ВСС не искат аз да бъда председател", каза Пенгезов.

Преди това ВСС единодушно не прие искането да отложи избора на председател на Софийския апелативен съд. То бе направено от самия Пенгезов в началото на изслушването му. „Уважаеми членове на ВСС, призовавам ви да отложите избора на председател на САС до приключване на наказателното производство срещу мен", каза единственият кандидат за поста. Според него членовете на ВСС ще гласуват предубедени заради образуваното досъдебно производство срещу него. Не смятам, че съм виновен по повдигнатите обвинения, категоричен е той. Основният му мотив да счита това му дават заключенията на етичната комисия, които той определи като немотивирани. Според Пенгезов досъдебното производство ще бъде приключено в най-кратки срокове.

Пенгезов каза, че се гордее с показателите на съдиите в САС. Така посочи, че 85% от актовете са потвърдени от горна инстанция. Ако бъда избран, ще надграждам това, което сме постигнали към този момент, заяви Пенгезов.

 

Станете почитател на Класа