Цацаров: Разследваме мениджмънта на БНБ, а не КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има разследване за източване на Кооперативна търговска банка, опровергавайки информация на агенция ПИК.

„Отговорни лица на КТБ не са разследвани. Разпитвани са свидетели, които работят във фирми, които са били претърсвани и откъдето е била изземвана документация, но тези свидетели не са на КТБ“, коментира Цацаров пред представители на медиите. Главният прокурор припомни, че има образувано досъдебно производство срещу подуправителя на БНБ и ръководител на направление „Банков надзор” Цветан Гунев, който е „привлечен в качеството на обвиняем”.

Главният прокурор изтъкна, че публичното говорене за проблеми в една или друга банка поставя под сериозен риск банковата ни система и напомни, че неверни твърдения, застрашаващи тази стабилност могат да бъдат санкционирани. По думите на Цацаров, „нито ПИК е говорител на прокуратурата, нито някой от прокуратурата работи в ПИК“. Обвинител номер едно обвини агенцията, че нейната информация „малко или много е предназначена да налее гориво в огън, който не може да бъде разпален по друг начин. т.е. да бъде наляно гориво в един огън на банкова нестабилност и паника сред хората”.

„С ръководството на БНБ се действа в нормална координация и аз мисля, че самото то предприема максимално адекватните мерки за случая. Нека не се създава паника и нека не се опитваме от едно разследване или от това, че БНБ е предприело адекватни мерки, въпреки всичко да създадем нещо, което реално не съществува”, каза още Сотир Цацаров.

Станете почитател на Класа