Прокуратурата в Австрия не разследва Делян Пеевски

"Прокуратурата в Австрия не разследва депутата от ДПС Делян Пеевски. Обвинителите във Виена не са отправяли искане за издирване и арест в България на Пеевски по жалба на Цветан Василев за заплаха за убийство, тъй като подобен случай не е постъпвал при тях."

Репортер на в. "Стандарт" разговарял с прокурорката във Виена Нина Бусек, която помолила да й бъдат изпратени имената на страните по случая. По-късно тя отговорила, че след направената проверка "при нас няма нищо".

"При нас няма никакво разследване за момента. Не сме получили нищо от полицията. Може би полицията работи по някаква жалба, но такава не е достигала до нас. Ние в прокуратурата нямаме нищо и не знаем нищо", посочила Бусек.

На въпрос дали в случай, че се отправи искане за задържане на лице в друга държава, членка на ЕС, в случая България, то подобно искане трябва да дойде от прокуратурата на съответната искаща страна, Бусек отговорила утвърдително.

"Да, точно така. Би трябвало да дойде от нас, от прокуратурата. Но при нас няма такъв случай", казала тя.

"Не коментираме публикации във в." Дер Щандард", заявил Марио Хейл, говорител на федералната криминална полиция в Австрия. 

"Не е постъпвало искане за арест на депутата от ДПС Делян Пеевски", стана ясно междувременно от думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов.

Той съобщи, че от името на банкера Цветан Василев в прокуратурата е внесен сигнал за заплаха за убийство срещу Делян Пеевски. Час по-късно депутатът от ДПС бе извикан в столичното следствие.

"Вече и аз не мога да разбера защо ме разкарват. Аз се явявам", коментира на излизане Пеевски.

Станете почитател на Класа