Орешарски: Това правителство е буфер

Когато приех да бъда премиер, без да съм партиен лидер, поех много по-голям риск от страха да не бъда употребен. Това заяви в интервю за в. „24 часа" премиерът Пламен Орешарски.

"Оказа се, че това правителство така е било програмирано - да поеме функциите на буфер след предходното правителство и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство. Вероятно с това ще го запомнят и хората - като преходно правителство, работило в условия на безпрецедентен парламентарен и извънпарламентарен опозиционен натиск.", коментира Орешарски.

Той е категоричен, че нито един макроикономически и фискален показател на държавата не е влошен спрямо миналата година. Няма опасност за банковата система, валутният борд е стабилен, категоричен е премиерът.

„Предпоставка за случващото се в Корпоративна търговска банка е шумен корпоративен сблъсък. Не виждам причини за дестабилизирането на други банки". Това е единственият коментар по темата за спирането на операциите на банката и поставянето й под специален надзор от БНБ, направен от премиера Пламен Орешарски в интервюто за "24 часа".

Валутният резерв на БНБ обезпечава солидно свръхпокритие на паричната база, което е гаранция за гладко функциониране на монетарния режим, казва премиерът, запитан има ли заплаха за валутния борд.

В отговор на въпрос как ще се отразят на предстоящата дългова емисия последните събития, Орешарски казва, че банките - мениджъри на емисията препоръчват тя да се реализира.

Министър-председателят коментира и случилата се трагедия във Варна, както и потопа в Добрич и Великотърновско. "Не знам коя държава е подготвена за бедствия?! Законът е разписал отговорностите на различните институции. Най-големи са на кметовете. Повечето от тях свършиха своята работа, само един, на голям град, реши да се изявява на политическата сцена в момент, когато областният управител и няколко от моите министри вършеха и неговата работа".

По думите на премиера големите реформи - пенсионната и здравната, са се отложили, защото е нямал нито подходящата обществена среда, нито нужната политическа подкрепа. Подчертава обаче, че нито един макроикономически и фискален показател не е влошен, а към края на май всички бизнес индикатори бележат устойчиво подобрение.

На въпрос какво ще прави след оставката, Пламен Орешарски отговаря: „Там, където винаги съм бил от 1986 г. насам - в университета".

Станете почитател на Класа