Продължава издирването на двете изчезнали деца

Продължава издирването на двете изчезнали деца във Варна - 2-годишно момиченце и 6-годишния Марин. Официално жертвите в кв. "Аспарухово" са 11 души.

В издирвателните дейности ще се включат както от полицията, така и от „Гражданска защита" и екипите на пожарната. Те отново ще тръгнат по следите на двете деца, които изчезнаха в нищото в нощта на природното бедствие.

Възстановяването на квартал „Аспарухово" след голямата приливна вълна продължава и днес. Въпреки умората, хората станаха и се опитват да изчистят домовете си. Очаква се доброволци да дойдат и днес и да се включат в помощ на пострадалите.

От Община Варна съобщават, че близо 170 пострадали къщи в "Аспарухово" вече са отводнени. От Гражданска защита прогнозират, че ще приключат с отводнителните дейности на оставащите около 30 къщи до края на деня.

Сметопочистващите фирми извозват отпадъците, започнало е отводняване на образувалия се водоем на ул. „Моряшка". В дейностите се използват двете най-големи помпи от Варна и една от Бургас. Вчера нивото е свалено с 1 метър, днес се очаква да падне още 1 метър. След отводняването, верижен багер ще разчисти терена от тинята. Когато района се осуши напълно, ще започнат и укрепителни дейности.

От щаба на общината съобщават, че в разчистването на Аспарухово се използват 9 големи и 6 малки багера, 6 фадроми, 16 камиона за извозване на кал, 15 моторни резачки за клони, вишки за рязане на опасни клони, 4 крана, 1 машина за удълбочаване на терени, 17 самосвала, както 3 самосвала с щипки.

Има обаче недостиг на самосвали за извозването на кал, която транспортира на няколко пункта, от където се извозва на територия за рекултивация в местността „Чайка". От общината в Бургас вече са изпратили към Варна няколко самосвала, очаква се да пристигнат.

23 и 24 юни - понеделник и вторник, са обявени за неучебни и неприсъствени дни за всички училища, детски градини и ясли на територията на район Аспарухово, съобщи секретарят на община Варна Кристиян Богоев.

Станете почитател на Класа