Политологът Първан Симеонов: ГЕРБ ще има доминираща роля в следващия парламент

ГЕРБ ще има доминираща роля в следващия парламент. Това прогнозира в сутрешния блок на Радио „Фокус" политологът Първан Симеонов. Според него, от сега може да се каже, че най-вероятно предсрочните парламентарни избори ще бъдат спечелени от ГЕРБ. Неизвестните величини са колко и кои други партии ще влязат в НС, както и дали ГЕРБ ще има достатъчно гласове за еднолично управление, подчерта политологът. Според него, в случай, че това е невъзможно, най-големият въпрос е кой с кого ще се коалира. Симеонов обясни, че съществува шанс ГЕРБ да състави самостоятелен кабинет, в зависимост от това кои партии са успели да преминат бариерата, кои не са успели и какви гласове събират опонентите им.
Политологът подчерта, че въпросът е не дали е възможно еднопартийното управление след предсрочните избори, а дали е целесъобразно. Той обясни, че мнозина ще поискат ясна отговорност в лицето на конкретни личности в следващото управление. Има обаче и желание за повече стабилност и консенсусно управление, тъй като хората са изморени от партийни боричкания, заяви още Симеонов.
„Възможно е да продължи инерцията от европейските избори. Основният апел на ГЕРБ преди вота беше да не се пилеят гласове за тройната коалиция, с обяснението, че те са единствената алтернатива. ГЕРБ успя донякъде да събере потенциалната си подкрепа", коментира Симеонов.
Той обаче обърна внимание, че резултатите от предсрочните избори наесен зависят изцяло от кампанията, която ще се проведе в оставащото време до вота.

Станете почитател на Класа