МОСВ предупреди, че три реки ще повишават нивото си

Възможни са превишения на нивата на реките в районите с интензивни валежи, предупреждава МОСВ.

По информация на НИМХ за метеорологичната обстановка през следващото денонощие се очаква нивата на наблюдаваните реки в страната да останат без съществена промяна или да се повишават.

Вследствие на локални, интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения.

През нощта срещу четвъртък и в четвъртък се очаква на повече места в страната валежите да са значителни - общо за денонощието очакваните средни количества да са 15-30 л/кв.м, локално и повече, до 50-60 л/кв.м.

Според прогнозите на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица се очаква покачване на нивата на реките в Дунавския водосборен басейн в периода 19-21 юни.

На 19 юни нивото на река Огоста ще достигне червен (висок) праг, а на 20-21юни и критичния (лилав) праг на предупреждение. С повишени нива и висок (червен) праг на предупреждение на 20-21юни ще бъдат и реките Искър и Янтра.

МОСВ е информирало всички компетентни институции в страната и следи ежедневно състоянието на водните ресурси.

Вчера на много места в страната имаше проблеми заради пороите, а в селата Турия и Суха река - едното в Старозагорско, а другото - Великопреславско, реки излязоха от коритата си и заляха къщи.

Станете почитател на Класа