Станишев: Няма да има празен ден без правителство

Оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят, но няма да има празен ден без правителство. Това заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Сергей Станишев.  Станишев добави,че не е добра практика правителство в оставка да работи дълго време.

Според него на КСНС становището и декларацията на държавния глава излизат извън пълномощията на президентската институция. "На Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът беше подготвил два документа: едно становище и проектна декларация , които по наша преценка, а и не само по наша, далеч надхвърляха пълномощията му като институция и засягаха работата на Народното събрание, на изпълнителната власт, което не бива да се обсъжда в такива формати и не влиза в правомощията на КСНС, особено когато се обсъждат политически въпроси", посочи той.

Станишев бе категоричен,че много теми ще бъдат обект на политическите консултации, защото сами по себе си предсрочните избори не решават всичко.

"В тези консултации, които инициираме, ще питаме кое е полезно за страната", каза той. Лидерът на БСП призна,че евроизборите не са дали шанс на правителството на Пламен Орешарски

да продължи уверено, но те не са задали и ясна алтернатива. "Ние се съгласихме на КСНС, че е необходим плавен преход към политическа стабилност", посочи още Станишев.

Според него за български еврокомисар трябва да се търси силна фигура, която да получи шанс да представлява страната ни в Европейската комисия.

Станете почитател на Класа