КСНС постигна съгласие за избори между 28 септември и 12 октомври

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента не се обедини около конкретна дата за предсрочните избори, но постигна договорка те да се проведат между 28 септември и 12 октомври тази година.

Това са датите, по които партиите започват консултации, съобщи след края на продължилото над 4 часа заседание държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът представи пред медиите становището и предложенията на КСНС относно актуалната политическата обстановка в страната.

Той обяви, че участниците в КСНС се обединили около идеята за "плавен преход" и предстоящи консултации за точната дата на изборите.

Все още не е ясно кога правителството ще подаде оставка.

Готов съм да бъда част от решението за дата за предсрочни избори, но то зависи от мандатоносителя и от управляващата коалиция, заяви президентът.

Парламентарно представените политически сили са отчели, че изборите за Европейски парламент не са дали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, както и че не са задали ясна алтернатива.

Партиите са се обединили около необходимостта от определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт, от ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.

Има консенсус и за консултации за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар.

Президентът Плевнелиев благодари на членовете на КСНС за коректния и добронамерен дебат, който са имали и за конструктивния и национално отговорен подход. Той изрази увереност, че взетото днес решение на КСНС е важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.

Единственият от участниците в КСНС, който се спря да говори пред журналистите, беше Волен Сидеров. Той отново обяви, че от партията му искали избори на 27 юли, както и поправки в Изборния кодекс, с които да бъде въведен образователен ценз за гласуване.

Очаквам политическите консултации за датата на предсрочните избори между парламентарно представените партии да се проведат в края на тази седмица или в началото на следващата, каза още Сидеров.

Станете почитател на Класа