Проф. Константинов не изключва голяма коалиция

 БСП няма да предложат дата днес - и правилно, защото вече веднъж го направиха и сега ги е страх. За мен най-добрата дата е 12 октомври, но най-вероятно изборите ще се проведат в края на септември, каза проф. Михаил Константинов в интервю за БНТ.

Надали има човек, който да мисли, че този кабинет ще изкара до края на годината. Считайте оставката за подадена. Има огромна възможност за голяма коалиция в България. Правя тези изводи от някои изказвания на Бойко Борисов и Сергей Станишев. Вижте положението и в Европейския парламент. Не казвам, че такава широка коалиция ще се случи, но е напълно възможно, заяви професорът.

За да се случи коалицията между БСП и ГЕРБ, двамата лидери на партиите трябва да дръпнат една крачка назад, отбеляза социологът доц. Христов. Хубавото на такава коалиция е, че една партия със сериозни властови желания ще отиде назад и няма да участва в управлението, допълни той.

За да стане факт, коалицията трябва да се основе на сериозно коалиционно споразумение, подобно на това в Германия. Всички други договорки ще са несериозни, посочи Константинов и допълни: „Идеята на тази коалиция ще е да стресне малките партии. В момента има една такава малка партия, която изнудва управляващите. При широка коалиция малките партии ще трябва да починат малко".

Станете почитател на Класа