Дончева: Някои кръгове искат сближаване ГЕРБ-БСП

Задкулисните играчи от старата школа, като кръговете около Първанов, лелеят за сближаване между БСП и ГЕРБ.

Това заяви бившият депутат от БСП Татяна Дончева в ефира на Би Ти Ви.

По думите й това са кръгове извън Доган, Пеевски и Василев, а желанието им за такова сближаване датира от ранните години на влизането на Борисов в политиката.

"Те ви обясняват, че това е широка коалиция по германски модел, но вътре няма нито един германец", описа юристката в типичния си цветист стил чуващите се напоследък гласове за такава коалиция.

Дончева не коментира дали такова сближаване е реалистична перспектива, като посочи, че ГЕРБ досега е събирала достатъчно гласове, за да няма нужда от сближаване нито с БСП, нито с ДПС.

Бившата депутатка описа конфликта между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, като ги сравни с нацист и еврейски банкер.

Цветан Василев е трябвало да си спомни по-рано какво нацистите са правели с еврейските банкери – взимали са им парите и са ги унищожавали, коментира Дончева.

"Разводът е тежка работа, те ще си откъснат главата, когато става дума за имущество. Вижте Бойко и Цветелина Бориславова – хем са разделени, хем трябва да поддържат някакви взаимоотношения заради общ бизнес", коментира Дончева с уточнението, че прави сравнението на база адвокатската си практика.

По думите й конфликта между Пеевски и Василев клати управлението на държавата, защото е вътрешен конфликт в групата, създала правителството

Групата "Доган, Пеевски, Василев" направи сегашното управление и съдебната система, но днес не може да се каже кой към кого ще се прикачи, анализира Дончева.

Според нея все пак повече от хората, които са на хранилката, ще бъдат на страната на Пеевски, защото имат властови лостове, каквито Цветан Василев няма.

Дончева смята, че във войната между Пеевски и Василев е заложено политическото развитие в краткосрочна и средносрочна перспектива заради влиянието им в управлението на държавата.

От друга страна обаче в този конфликт става дума за толкова пари, че участниците в него не се интересуват от стабилността на държавата и клатят политическата система,

добави тя. Според Дончева никоя от двете воюващи страни няма да обясни защо точно е започнал конфликтът.

Според Дончева основната битка е за парите от "Южен поток"

"Има едни пари за "Южен поток". ДПС са за „Южен поток" колкото и БСП. Цветан Василев и Делян Пеевски са за личното си участие в газопровода. Оттук нататък ще е важно да се гледа кой къде ще се намести в строежа му", заяви тя.

Дончева настоя, че Станишев и хората около него на върха на БСП бранят в момента позициите си със зъби, нокти и лакти и затова партията смени позицията си за това кога правителството ще подаде оставка и кога иска да са предсрочните избори

"Соцлидерът и компания ще се опитат да продължат да стоят в БСП, да се правят на 3 и половина за оставката на правителството. Не игнорирайте никога личните качества и недостатъци на участниците в партия шах", каза Дончева.

Според Татяна Дончева Станишев е блъфирал като е казал, че иска предсрочни избори възможно най-скоро

От друга страна обаче той е слаб покерджия и играе напосоки, хаотично и разхвърляно. Но той също участва в тези раздавания и пари и затова за него е важно правителството да остане, а той да е начело на БСП, коментира Дончева.

 

Станете почитател на Класа