Реформаторите са против връщането на Борисов като премиер

Насрочване на подходяща дата за предсрочни избори, сформиране на силен служебен кабинет, разкриване на всички документи по проекта Южен поток и смяна на ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Тези свои очаквания заявиха от Реформаторския блок, ден преди консултациите при Президента във връзка с политическата криза у нас.

От коалицията настояват още за обсъждане на ясни критерии, по които ще бъде номиниран кандидатът за български еврокомисар. Реформаторите не приемат възможността за кандидат да бъде издигнат лидерът на БСП Сергей Станишев и са против завръщането на Бойко Борисов на премиерския пост.

Бъдещият служебен кабинет трябва да гарантира честността на парламентарните избори, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски.

„Включително и с номинацията на министъра на вътрешните работи и зам.-министъра на вътрешните работи, които да бъдат консенсусни фигури между всички политически сили, които са поставени в европарламента. Освен това считаме, че предвид досегашното провеждане на избори, е наложителна и смяната от служебното правителство на всички областни управители. Знаете, че голяма част от провеждането на изборите е именно в правомощията на областните управители", добави той.

Енергийният експерт Трайчо Трайков посочи, че управляващите не дават най-важните отговори по проекта Южен поток и припомни, че претенциите на Европейската комисия към България са по две линии - за предимството на руски компании в строежа на тръбата и за това ще може ли други доставчици на газ да я използват.

„Сегашното правителство игнорира и омаловажава забележките и на едната, и на другата част от европейските експерти. Това означава, че искат да направят „Южен поток" по тотално корумпиран начин, който да е против европейските правила, що се отнася и до процедурите, и до енергийното законодателство", каза още Трайков.

 

Станете почитател на Класа