Парламентът събра кворум за вота на недоверие

Петият вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски ще гласува Народното събрание в днешния в петък, 13-ти.

В 9 ч. стана ясно, че кворум в пленарната зала има и заседанието беше открито.

Внесеният от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета е за провал във финансовата политика на правителството.

Над три часа дебатираха в сряда народните представители около водената от кабинета "Орешарки" финансова и фискална политика.

Малко след 8 ч. депутатите и представители на изпълнителната власт започнаха да пристигат в парламента.

Премиерът Орешарски, който също вече е в Народното събрание, отново отказа да говори пред журналистите.

В началото на заседанието Цвета Караянчева от ГЕРБ излезе на парламентарната трибуна да прочете декларация от името на ПГ на ГЕРБ, в която призова за незабавна оставка на правителството.

След като вчера заседанието на парламента се провали заради липса на кворум, до последно не беше ясно дали такъв ще бъде осигурен днес.

Коментарите на социалистите и депутатите от ДПС бяха свързани основно с критики към ГЕРБ, свързани с неосигуряването на кворум.

На влизане в НС Мая Манолова заяви, че депутатите от ГЕРБ ще разберат дали да се регистрират в 9 ч. без 1 минута. Зам.-председателят на НС Мая Манолова заяви, че е възмутена от поведението на ГЕРБ, които вчера провалиха заседанието на парламента, на което трябваше да се обсъжда предложението за референдум за изборните правила. По думите й ситуацията, в която от ГЕРБ поставят парламента, е стигнала до абсурд. Всички точки, които днес парламентът трябва да гледа са предложени от ГЕРБ – вотът на недоверие, изслушване на премиера Орешарски и енергийния министър Стойнев, заяви на влизане в НС зам.-председателят на НС Алиосман Имамов. Ако няма заседание, това означава, че ГЕРБ има за цел пълен хаос, добави той.

Цветан Цветанов: Готови сме за избори по всяко време

Трябва да направим така, че този хаос да спре, трябва да направим така, че когато идваме на работа в НС да няма този полицейски кордон, което може да стане и да се обяви оставката, да се насрочат предсрочни избори, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на влизане в НС. "Този парламент е изконсумирал абсолютно всякакви форми за работа. В момента се прави изкуствено дишане", каза още Цветанов.

Лидерът на Атака Волен Сидеров пък обяви пред журналистите, че САЩ се готвели да разположат у нас ядрени ракети

Той каза още, че в момента вътре в НС ГЕРБ преговаряли с ДПС. "Следващото правителство на България няма да е по-добро явно от сегашното. Затова най-вече трябва да мислим. Казах, че това правителство се е изчерпало вече, не може да продължи да управлява. Тези, които го подкрепят, самите те го признават. Искаме Орешарски да подаде оставка, защото не се спазват обществените интереси. Чашата преля с това позорно клякане пред американския сенатор Маккейн, със спирането на "Южен поток", допълни Сидеров.

Предварителните очаквания са петият вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски отново да не е успешен, въпреки заявките за оставка на правителството и предсрочни избори в кратки срокове, които бяха направени и от двете подкрепящи кабинета политически сили

Заявка за възможност да подкрепят ГЕРБ и да гласуват срещу кабинета даде лидерът на „Атака" Волен Сидеров, стига по този начин да се съберат достатъчно гласове, за да бъде свален кабинетът още преди мандатоносителят да вземе това решение. Сметките обаче показват, че ГЕРБ и „Атака" разполагат с общо 116 народни представители.

По време на редовното заседание на парламента предстои и

изслушване на премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев във връзка с проекта „Южен поток".

Решението за изслушване беше взето в сряда преди дебатите по вота по предложение на опозицията и с подкрепата на депутатите от „Коалиция за България".

Орешарски и Стойнев ще трябва да отговарят пред депутатите за процедурата, започната от ЕК срещу страната ни по отношение на проекта, решението за спиране, обявено след среща с американски сенатори и заявката в интервю от Китай на енергийния министър, че проектът е необратим.

В програмата на Парламента ще бъде включено и разглеждане и приемане на решение по предложението на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет с председател проф. Георги Близнашки за произвеждане на национален референдум за изборното законодателство.

 

Станете почитател на Класа