Миков: Орешарски не може да спре "Южен поток"

Проектът "Южен поток" не може да бъде спрян от изказването на премиера Пламен Орешарски.

Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в интервю за БНР.

Миков увери, че не знае да е взимано решение за прекратяване на строежа на газопровода.

"Такова решение не знам да е взето някъде. Доколкото знам, "Южен поток" е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между БЕХ и "Газпром", и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене. Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление", категоричен бе той.

По думите на Миков дори и президентът с подобно изказване не може да спре енергийния проект.

"В крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона - и икономическите, и другите закони, защото иначе всяка частна компания в България, каквато е и "Южен поток", дейността ѝ винаги може да бъде спряна по субективни причини", подчерта Миков.

Според председателя на парламента Пламен Орешарски съвсем не е искал да каже, че замразява строежа на тръбата.

"Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си. Аз не виждам някакви притеснения за нарушения, които да са извършени", посочи още той.

Според Миков няма започната наказателна процедура спрямо България.

"Аз не мисля, че в момента има започната наказателна процедура. В момента има проучване по въпроса. Интересното е друго, и го каза президентът - че спирането на средствата на България е свързано с "Южен поток". Това е крайно неприятното, ако си представим, че една Комисия в оставка в момента действа чисто политически към България", допълни Миков.

Председателят на НС коментира и липсата на кворум в парламента в четвъртък, както и въпроса за изборния референдум, който предстои да бъде обсъден в пленарната зала.

"Утрешният кворум в парламента ще покаже дали ГЕРБ наистина искат предсрочни избори",

смята Миков. Според него от ГЕРБ започват "да шикалкавят", тъй като най-вероятно ще се опитат да направят правителство в рамките на този мандат на НС.

"Въпросът за референдума смятам, че е удачно и утре да се постави в дневния ред на Народното събрание и да се види утре ще има ли кворум по два въпроса - насроченото гласуване на внесения проект на решение за оставка на кабинета и след него да започнем обсъждането на референдума. Министър-председателят е този, който ще сложи своята оставка, след това има конституционна процедура. Вече разбрахме, че ГЕРБ ще бави класификационната процедура и може би ще се опитат да направят правителство в рамките на този мандат. Очевидно не се искат бързи предсрочни избори", допълни Миков.
Източник: БНР

 

Станете почитател на Класа