Мнозинството не бърза с оставката на правителството

Независимо, че дните му са преброени, кабинетът на Пламен Орешарски няма да падне при предстоящия вот на недоверие и най-вероятно няма да подаде оставка веднага след това, какъвто апел отправи преди ден лидерът на БСП Сергей Станишев. В такава ситуация на неопределено очакване дали все пак няма да има оставка в петък, "денят Х", парламентът започна заседанието си в сряда с опит на ГЕРБ да договори с БСП "сделка" – опозицията да оттегли вота недоверие за фискалната политика срещу отказ на управляващите да изберат членове на Сметната палата и да оставят това за следващото Народно събрание (НС). Въпреки официалния си развод, обаче, БСП и ДПС отхвърлиха предложението, твърдо решени да се възползват докрай от престоя си във властта и да наложат свое ръководство на Сметната палата. ГЕРБ изтъкнаха, че не е редно Народно събрание пред разпускане да определя орган, който ще има 7-годишен мандат и ще работи с поне две правителства. "Не поемайте тази отговорност, не приемайте тези непрозрачни предложения. Не изправяйте следващото управление пред необходимостта отново да променя Закона за Сметната палата. Не ги дамгосвайте с клеймото на партийните назначения. Там има свестни хора", призова Менда Стоянова от ГЕРБ, но предложението бе отхвърлено.

Въпреки това Със 111 гласа "за" и 81 "против" народните представители приеха състава на ръководството на Сметната палата. По този начин Сметната палата ще бъде председателствана от Лидия Руменова, а останалите й членове ще бъдат в състав: Горица Кожарова, Дилета Касабова, Евгения Пенкова, Елван Гюркаш, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев.

"Атака", които от сряда вече искат оставката на Орешарски, поискаха поименна проверка на кворума, след което напуснаха залата. Проверката обаче показа, че има нужния кворум от поне 121 депутати и заседанието продължи. Депутатите приеха предложенията на ГЕРБ за изслушване на премиера Пламен Орешарски за последните действия на правителството по строителството на газопровода "Южен поток", както и на енергийния министър Драгомир Стойнев за твърдението, че "Южен поток" е необратим проект. Двете изслушвания ще бъдат в петък сутринта.

След избора на членове на Сметната палата заседанието продължава с дебата по вота на недоверие, който ДПС заявиха, че няма да подкрепят и както за пореден път обясни лидерът на партията Лютви Местан, това правителство няма да падне заради вот на недоверие, внесен от опозицията.

В същото време групата на "Атака", предвождана от лидера си Волен Сидеров, пристигна в НС с искане за предсрочни избори на 20 юли, онагледено и с надписи на плакати. Сидеров вече е снел доверието си към правителството, което досега оцеляваше с негова подкрепа. Той дори анонсира, че атакистите ще помогнат за свалянето на кабинета при вота на недоверие.

След приемането на седмичната програма, която предвижда НС да вземе решение и по две предложения за изборен референдум - на президента Росен Плевнелиев и на Инициативен комитет, "Атака" поиска поименна проверка на кворума в залата.

След осемчасово заседание във вторник, Националният съвет на БСП отхвърли искането на лидера си Станишев за предсрочни избори през юли и настоя правителството да продължи работа, докато се договори друга приемлива дата след летния сезон. Такова е настояването и на останалите политически сили без "Атака". Въпреки това в парламента витае очакване за правителствена оставка в петък, което, според източници от БСП, можело да се изясни след неформални разговори с ДПС и ГЕРБ.

"Това правителство няма да падне с вот на недоверие", заяви Лютви Местан. "Ситуацията е драматична, но не трябва излишно да се драматизира и да се нагнетява с тежки думи", каза лидерът на ДПС на влизане в НС. Според него дебатите по вота на недоверие бяха необходими и е добре да се проведат. "Мисля, че имаше нужда от сериозни разисквания на тема финансовата политика на кабинета "Орешарски" и за финансовото състояние на нещата в България. Жалко, ако ГЕРБ оттеглят вота на недоверие. Вече казах, че този кабинет няма да падне с вот на недоверие. Явно е, че започват консултации за насрочване на разумна дата за предсрочни парламентарни избори", каза той.

Местан, който преди седмица показа "червен картон" на правителството, заявявайки "предпочитание" за избори на 30 ноември или 7 декември, сега не посочи конкретна дата за провеждането им. "Има Конституция и Изборен кодекс. От мен не може да чуете предложения, които да влизат в противоречия с българската Конституция. Затова казах, ако е възможно да са през юли, да са през юли. Това беше още едно потвърждение на категоричната ми теза, че мандатоносителят решава. На нас не ни се полага да коментираме окончателните санкции на мандатоносителя", каза лидерът на ДПС.

Истината обаче е, че ДПС са господар на това управление и ако не подкрепят правителството при гласуването на вота на недоверие тази седмица, то пада и се тръгва към нови избори.

Според Местан, който миналата седмица посочи и това, че сега е "време за кафе", пак настоя политическите сили да намерят съгласие: "Персонализирането на тази теза – с коя политическа сила, с кой лидер, нали разбирате, че съгласието затова е съгласие, защото не трябва да изключва априори участниците в политическия процес. Ако сведем политиката до далавера, вкупом непотребни ще станем, затова най-добре е да седнем при държавния глава. Той е естественият медиатор в тази ситуация. Освен за дата за предсрочни избори, да се разберем наистина за няколко приоритета, които да поставим над партийния егоизъм, за да вървят най-сетне нещата в България към по-добро". На въпроса кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Местан отвърна: Отдавна отговорих на този въпрос – Станишев, Местан, Орешарски. Според зам.-председателката на парламента Мая Манолова изборите трябва да са във възможно най-кратки срокове, но да се проведат през юли е технологично невъзможно.
На въпрос защо тогава Сергей Станишев предлага избори през юли, Манолова отговори, че той не е бил разбран правилно. "БСП са за избори в най-скоро време. Не Станишев и не БСП определят датата, а президентът", обясни тя. "Нужно е спокойствие, нормално поведение на политическите сили и диалог между тях за насрочване на дата, която да е възможна и за гражданите, и за партиите, които ще участват", каза Мая Манолова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече посочи като възможна дата за изборите 29 септември. Другия вторник президентът Росен Плевнелиев свиква специален Консултативен съвет по национална сигурност, на който освен дата за изборите, ще се обсъжда новия български еврокомисар, проектът "Южен поток" и проблемите около замразените еврофондове. Въпросът с оставката на кабинета не е обсъждан на днешното му заседание, заявиха в сряда  министрите на земеделието и на отбраната Димитър Греков и Ангел Найденов. Правителството ще продължи да работи и да изпълнява съвестно задълженията си докато бъде назначен служебен кабинет, допълни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Няма да допуснем държавата да се превърне в разграден двор, каза той.

Станете почитател на Класа