ББЦ внесе промени в Изборния кодекс за задължителното гласуване

Независимият депутат Румен Йончев внесе от името на "България без цензура" промени в Изборния кодекс, които да регламентират задължително гласуване.

Измененията в текста могат да бъдат направени преди предсрочните избори и не нарушават Конституцията, мотивира се народният представител, съобщиха от ББЦ.

Внесените от ББЦ промени предвиждат още да има глоба за негласувалите. Тя да бъде от 10 лева до 50 лева при първо нарушение, а при повторно и следващо - от 50 до 100 лева.

Санкцията няма да се прилага към хората, навършили 70 години, както и за онези, които са с намалена работоспособност над 50%. Глоба няма да се налага и на сънародниците ни в чужбина. Живеещите зад граница ще доказват невъзможността си да се явят пред урните с адресна регистрация. Същото се отнася и за хора с двигателни проблеми и тежки заболявания.

Гласувалите пък ще се ползват с 5 на сто отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. Освен за промени в изборното законодателство "България без цензура" настоява още и за консултации при президента. На тях трябва да бъдат включени представители на всички политически сили, които успяха да се преборят и да излъчат свои представители в Брюксел на евровота. Само по този начин ще се гарантира защитата на гражданския интерес и ще се отговори на актуалните политически настроения в страната, тъй като на евроизборите ББЦ беше подкрепена от четвърт милион българи.

Станете почитател на Класа