М. Миков: В България има пълзящ разпад на държавността

В България има пълзящ разпад на държавността и деинституционализация, поставят се частни интереси над нормалното функциониране на институциите. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Михаил Миков по време на дебатите за избор на членове на Сметната палата.

Причина за изказването на Миков станаха атаките от страна ГЕРБ към процедурата по избор на членове, като според опозицията този парламент и това управление не трябва да избира новите членове на Сметната палата поради липса на легитимност. Тук тържествува продължаващ дух на деинституционализация, изрази съжаление от това М.Миков. За пръв път е дошъл днес представител на ГЕРБ на председателски съвет и направи предложение Народното събрание да не решава само дневния си ред, а вместо това той да се обсъжда на Консултативен съвет по национална сигурност, възмути се Миков.

Вместо да обсъдим качествата на хората, които са пред нас, образованието им, конкретните им занимания, досегашната им работа в Сметната палата, ние обсъждаме дали да се избира или не състав на този орган, посочи Миков и бе категоричен, че в България има пълзящ разпад на държавността и деинституционализация, като над нормално функциониране на институциите се поставят частни интереси. Втора поредна година нямаме главен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет, не работи и комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси, посочи Миков.

Тази деинституционализация тръгна от времето, когато един лидер си позволи да каже, че "в парламента са безделници", припомни той. 42-рото Народно събрание има своята конституционна и почерпена от избори легитимност, категоричен бе той и попита кой дава гаранция, че следващото Народното събрание ще бъде по-легитимно и онези, които са недоволни от конфигурацията, ще го признават. Днешната дискусия е доказателство, че България е в дълбока институционална криза, настоя председателят на парламента.Без ясно разбиране, че изборите не могат да се проведат без Сметна палата, няма смисъл да има въобще Сметна палата, посочи Миков. Може би вие ще кажете, че няма смисъл да има и Народно събрание или Президентство, особено ако партията, чиито интерес не е задоволен, не контролира изцяло цялата власт в тази институция, категоричен бе той."Вие утре няма да същестувате", цитира Миков твърдения на опозицията от ГЕРБ по време на дискусията и попита това ли е политическият живот и парламентарната дискусия в България през 2014 година. Такъв арогантен, краен стремеж към контрол на цялата власт по-скоро отвращава хората, отколкото да печели техните симпатии, настоя той.

Без участието на всички не може да функционира никой институция, предупреди той и призна, че на парламентът е тежала онази тази една година, когато ГЕРБ са бойкотирали. Защо смятате, че утре вие, когато вземете много мандати, тези които не са влезли и тези, които са влезли, но не признават резултатите, ще бъдат длъжни да спазват институционалните правила и защо примерът ви да не бъде заразителен, предупреди Миков.

Председателят на парламента подчерта, че думите му се отнасят не само до ГЕРБ, но и до всички, които смятат, че без нормално отношение към политическите партии и към институциите може да функционира демократичния модел.

Днес трябва да изберем Сметна палата, за да се влезе в изборите с орган, който изпълнява законовите си задължения и който може поне частично да компенсира институционалния вакум, посочи Миков. За финал той благодари за куража на предложените кандидатите, които са се съгласили в този момент да поемат отговорност - не пред БСП, ДПС или 42-рото Народното събрание, а пред българския народ.

Станете почитател на Класа