Местан: Днешният парламентаризъм страда от хронични болести

 "Днес ние имаме честта да се поздравим по случай 135 години от Търновската конституция и 135 години парламентаризъм. Днес е празник и на държавност, и на разделение на власти, на правата и свободите на гражданите, на свободата на словото, празник на политическите сили. Преди 135 години първоучредителите приемат Конституция, върху която пише Конституция на княжество България. Тогава свободна България има своя княз, но тази Конституция успява да вплете в себе си, да съвмести статута на княза със завета на Апостола за демократска република." Това каза председателят на ДПС Лютви Местан на тържественото заседание на Народното събрание, посветено на 135 години от приемането на Търновската конституция.

"Конституцията е висш акт, в чиято философия преди 135 години са вградени ум, сърце и отговорност на плеяда политици на власт или в опозиция и това ги е превръщало в държавници", каза още Местан.

"Високото дело на първоучредителите днес поставя въпроса за нашата собствена отговорност пред парламентаризма. И тук с ръка на сърцето трябва да кажа, че за съжаление твърде често днес даваме примери, че сме се отклонили от висотата на първоучредителите, защото днешният парламентаризъм куца, страда от хронични болести", добави лидерът на ДПС.

"Не за фойерверки и помпозност е този празник за нас, а за катарзис. Съвестта ни на парламентаристи и в името на държавността като стабилна и модерна култура, на която да се развива функционално гражданско общество. Търновска, сребърна или друга, Конституцията следва да е наше верую", каза още той.

По думите му истинският държавник се познава тогава, когато вече не е на власт. Същевременно спорд него днес често сблъсъкът не е чия идея да надделее в името на България, а кой да надделее в сблъсъка на една или друга процедурна хватка.

"Конституцията повече от всякога днес е символ на независимостта на България, но вече европейска България. Интеграцията на България в ЕС не бе за сметка на нейната независимост. България трябва да бъде себе си - съвременна, модерна, но с памет за първоучредителите", каза още лидерът на ДПС.

Станете почитател на Класа