Калфин иска не да се смени властта, а принципът на избор

Проблемът не е да се смени правителството с друго, трябва да се промени принципът на избор, това заяви евродепутатът и водач на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин в „Седмицата" на Дарик. По думите му трябва да е ясно кой взима решенията в държавата.

Какво ще се промени сред евроизборите, запита Калфин. Според него тези, които искат оставката на правителството, ще продължат да я искат и след изборите.

„Проблемът не е да се смени това правителство с друго. Предишното правителство на ГЕРБ беше също изключително вредно. Проблемът е, че това не променя нещата. За нас трябва да се променят принципите, по които се избира правителството; начинът, по който се дава мандат на правителството. За нас това, което не е приемливо в момента, е липсата на каквато и да е политическа отговорност и яснота кой взима решенията и как ги взима. За да се промени всичко това не трябва просто да се отиде на избори, за да имаме поредното правителство, което прави същото. Проблемът на държавата ни вече 25 години е точно това - имаме структурен и принципен проблем", коментира Ивайло Калфин.

По думите нищо не следва от евроизборите и няма пряко следствие по отношение на българското правителство.

„Правителството може да се смени или ако загуби мнозинство в парламента, а доколкото виждам това не се случва, или ако излязат хората по улиците и го пометат, което също не се случва. От евроизборите нищо не следва", допълни Калфин.

АБВ ще бъде политически субект. Дали ще бъде партия, или ще бъде много силно сплотена коалиция, това ще се види след тези избори. Сега се явява като коалиция от няколко партии на изборите, уточни Калфин.

„За мен вътрешното състезание за евроизборите е силно неразбираемо. Нашите гласове се броят в това, че ние ще участваме в групата на европейската левица и европейските социалисти. Вътрешните сметки аз не можах да разбера какво означават", заяви още Калфин.

От сега България трябва да се бори за мястото си в ЕК. В големите страни вече се знае кой ще е следващият им еврокомисар, допълни Калфин.

Европа ще я управлява този, който спечели 377 гласа в Европейския парламент, каза още евродепутатът.

Станете почитател на Класа