×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 269

Местан обяви вота на недоверие по темата сигурност за несъстоятелен

Лидерът  на ДПС Лютви Местан определи  поисканията от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета "Орешарски" за несъстоятелен, защото е поискан тъкмо от Бойко Борисов и Цветан Цветанов за проблемите на сигурността. Точно тук провалът на ГЕРБ е най-голям, тъй като Цветанов и Борисов се синонимизират неслучайно с полицейщината, с насилието, с рекета върху бизнеса, с подслушванията - все проблеми на сигурността, коментира Местан пред журналисти в кулоарите на парламента.

По-рано днес ГЕРБ внесе третия вот на недоверие към кабинета "Орешарски" - този път за провал на политиката в сектора "Сигурност".

Ще настоявам тези дебати да се излъчват пряко по БНТ и БНР, за да се чуят тежките истини и за наследството, и за политиката на кабинета "Орешарски" в последните 8 месеца, каза още лидерът на ДПС.

"Нямаме притеснения за крайния резултат, минимум защото конституцията прави лесно избирането на един кабинет, но механизмите за свалянето му са по-тежки, защото вносителите на вота трябва да съберат 121 гласа "за", което не виждам как ще се получи дори при това крехко съотношение на силите в това Народно събрание", каза още Местан.

В отговор на въпрос той потвърди, че през отминалия уикенд почетният председател на ДПС е бил на семинар на партията във Велинград. Защо трябва да говорим за някой било председател на партия, или господин Доган, че искал 4 мандата в ЕП, попита Местан. По думите му ставало въпрос за дефиниране на целите, с които всяка политическа сила участва в една предизборна надпревара. Имаме минимум за цел да съхраним представителството - трима евродепутати, а разбира се, че мислим и за по-високи цели, каза той.

По думите на Местан за успех на ДПС на изборите ще се счита запазването на позициите на партията от евроизборите през 2009 г. Но ако разширим представителството си и спечелим 4 мандата, това ще бъде качествен пробив, каза той. Това е обща цел и няма как да се търси разминаване за дефинираните цели между Местан и Доган, каза председателят на ДПС.

Той потвърди амбицията на партиите, които стоят зад кабинета, да спечелят евроизборите.

Местан отново разви позицията на движението за принципа за уседналост, който според него дискриминационен и нарушава конституционни права на гражданите. Може да останем сами при приемането на новия Изборен кодекс, но наш политически дълг е да отстояваме конституционните права на българските граждани.

Според лидера на ДПС въпросите, поставени от президента Росен Плевнелиев за референдума, няма как да решат недъзите на политическата система, а ще ги задълбочат. Той посочи, че е направил справка как биха се разпределили депутатските места на вота през 2001 г. и 2009 г., ако беше изцяло мажоритарна система. И в двата случая ДПС излиза втора политическа сила соколо два пъти повече мандати спрямо реално получените по пропорционалната система. По думите му не трябва да се допускане такова изкривяване на политическата система.

Станете почитател на Класа