×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

"Еромайки" искат от транспортния министър да осигури във влаковете обособени места за майки с деца

 

Движение "Евромайки" поиска от министъра на транспорта да осигури места във влаковете обособени специално за майки с деца. В писмото си Евромайките твърдят, че до Движението са достигнали много сигнали от български граждани за това, че във влаковете на Българската държавна железница няма купета, респ. места, обособени специално за майки с деца. Поради това последните трябва да разчитат единствено на добрата воля и благоразумието на останалите пътници да отстъпят мястото си. След направена справка на телефона за сигнали на гражданите в БДЖ, установихме, че практиката да се обособяват места за майки с деца, чрез поставянето на стикери и друго обозначаващи знаци не се прилага от цели 15 години. Тази информация беше потвърдена и от служители на Централна гара, бяхме информирани, че обособени места има само и единствено за инвалиди.
Не разбираме логиката за преустановяването на тази практика, но считаме, че по този начин българските майки са подложени на своеобразна дискриминация, поради което често се случва заедно с децата си да пътуват на крак и да търпят неудобства, от които би следвало нормативната уредба да ги предпазва. Считаме, че не е нормално в държава – член на Европейския съюз да не съществува такъв елементарен механизъм за подкрепа на една от най-уязвимите социални групи в българското общество.
Единственото, което се изисква от Българската държавна железница е да се отдели купе или да се определи адекватен брой места, които да бъдат отделени за майки с деца и да ги обособи, чрез разлепването на отличаващи стикери. Считаме, че предложеното решение е нито скъпо, нито трудно изпълнимо, а от друга страна ще осигури възможност на българските майки да изискват от останалите пътници отношението и подкрепата, които несъмнено заслужават, се казва в писмото, подписано от Даниела Колева и Калина Крумова. 

Станете почитател на Класа