Манолова: По кодекса „Фидосова", Плевнелиев е избран с измама

"Чудя се как ГЕРБ как гледат хората в очите. Човешката памет не е толкова кратка – помни се хаосът, предизвикан от ГЕРБ на изборите, чувалите с бюлетини. "Над Плевнелиев тегне "избран с измама благодарение на кодекса "Фидосова", заяви Мая Манолова пред bTV. Тя попита ГЕРБ защо се притесняват от новия Изборен кодекс, след като припокривал стария, който действаше по време на тяхното управление. Зам.-председателят на НС определи като откровена лъжа спекулациите, че по настояване на ДПС в новия закон има разпоредби за агитация на майчин език. „Ако „Атака" и ГЕРБ са против, как ще мине", попита Манолова.
"Има ли граждани който да не е убеден, че изборите през последните 4 г. бяха манипулирани", продължи тя с въпросите. А за новия кодекс отсече: Това е най-доброто, което е правено в изборните правила за последните години. По думите й всички препоръчки са взети предвид. „Хората искат честни избори. Ако Изборният кодекс бъде приет по начина, по който е изработен, ще се сложи точка на манипулациите", категорична беше Манолова.
По думите й „благодарение" на ГЕРБ на изборите по време на техния мандат над 100 хил. души не успели да гласуват, раздавали се попълнени бюлетини и т.н. „Нагледали сме се на всичко това", каза Манолова.
Тя призна старанието на кабинета новият кодекс да бъде приет и да действа за евроизборите. „Убедена съм, че ще сме първа сила на евроизборите. Усещам настроението към БСП и правителството", заяви социалистката. Манолова каза, че била на учредяването на проекта на Георги Първанов – АБВ, през 2010 г. "Боли ме, не че АБВ съществува, а че знакови лица решиха да регистрират паралелна листа. Бях на учредяването на АБВ.
Тогава перспективата беше различна – българската политика имаше нужда от дебат. Имаше нужда от обединение на всички демократични хора срещу диктатурата на ГЕРБ.
Каузата беше на всички, които искат нормална демократична държава. Идеята беше общ фронт срещу ГЕРБ", разказа Манолова, според която сега АБВ се превръща в патерица на партията на Бойко Борисов.„АБВ е алиби на хора, които искат да работят срещу левицата",обобщи зам.-председателят на НС. По повод извънредното запълване на състава на Комисията по финансов надзор (КФН), което срещна много обществена критика, Манолова отсече: Това е най-абсурдното, което мога да чуя.
„КФН е независим регулатор. Членовете се избират по предложения на председателя", заяви Манолова. По думите ѝ Ралица Агайн, която е един от новоизбраните членове на комисията, е „блестящ професионалист" и през нейните ръце минало цялото застрахователно законодателство. „Хората искат спокойствие – правителството да си върши работа, институциите да работят", завърши Манолова, която категорично заяви, че няма лидерски амбиции и не възнамерява да оглавява БСП в случай, че Сергей Станишев стане еврокомисар например.
Източник: bTV

Станете почитател на Класа