Вигенин: Не се притеснявам, че може да ме подслушват

Оценките за напредъка на България се прави от Европа, не от посланиците й. Те могат да имат лично мнение, но не мисля, че биха могли да оценяват състоянието на една държава. Аз не съм депресиран от доклада на ЕК. Очакванията ни не бяха високи. Добре знаем какво не е свършено и какво е свършено. Това заяви пред Нова телевизия министърът на външните работи Кристиян Вигенин.„От юли 2012 година досега наистина не бе свършено кой знае колко. Последните месеци от управлението на ГЕРБ не бяха особено силни. Сами разбирате, че за шест месеца няма как да се постигне положителна рамка. Вероятно самата ЕК си е направила извода, че все пак това е субективна оценка“, коментира Вигенин.

Според него задача на всеки от управляващите е да отговаря на очакванията и препоръките на ЕК: „Една от важните препоръки е да се търси консенсус по отношение на реформите и гаранция на прозрачността на процесите там. Това често отсъстваше през последните години“.

„Но този доклад, който покрива три правителства и два парламента доказва, че проблемът е и в начина на функциониране на институциите, а вероятно и в кадрите“, допълни Вигенин.

На въпрос дали министрите са притеснени от слуховете, че могат да бъдат следени и подслушвани, той отговори: „Ами попитайте ги тях или службите. Аз нямам информация и лично нямам съмнения, че някой по някакъв начин следи моята дейност. Но понеже дискусията показа, че достъпът до такава техника е лесен, трябва да се помисли върху осигуряването на спокойствието не на министрите, но и на гражданите“.

Станете почитател на Класа