Съвета на Европа оцени положително мерките за прането на пари у нас

Публикуваният във вторник оценителен доклад на Съвета на Европа за прилагането от България на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма съдържа оценки за пълно или значително съответствие с 39 от общо 49-те международни стандарти в сферата, като тези оценки отчитат и ефективността на прилагане на техническите изисквания, се посочва в съобщение на ДАНС.

Този резултат поставя страната на едно от водещите места по отношение на мерките в сферата на наказателното преследване, дейността на финансово-разузнавателното звено, правоохранителните и надзорни органи и ефективното прилагане на превантивните мерки от финансовите институции и другите лица, обхванати от Закона за мерките срещу изпирането на пари сред оценяваните от Съвета на Европа държави.

Българската финансово-разузнавателна служба (дирекция „Финансово разузнаване" на ДАНС) е оценена като напълно съответстваща на техническия стандарт и ефективно изпълняваща своите функции. Високо оценени са и стандартите, които касаят дейността по превенция и надзор върху финансовите институции. В тази част оценките са за пълно или значително съответствие (двете най-високи възможни оценки).

Криминализирането, разследването и наказателното преследване на изпирането на пари са оценени като съответстващи в значителна степен на международните стандарти, като се отбелязват напредъкът в преследването на всички форми на изпиране на пари, както и значителният брой присъди. Установените слабости в законодателството са незначителни и са отчетени при изготвянето на нов проект на Наказателен кодекс на Република България. Отбелязаните в доклада пропуски в криминализирането на финансирането на тероризма също са адресирани в проекта на нов Наказателен кодекс.

Докладът на Съвета на Европа за България посочва също изградената солидна основа за национално и международно сътрудничество в сферата на превенцията и противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма.


Станете почитател на Класа