Социолози: Пет партии вкарват депутати в Европарламента

Движението „България без цензура“ на Николай Бареков, което предстои да се учреди като партия, има шансове да бъде фактор в политическия живот. Това каза в сутрешния блок на програма „Христо Ботев“ по БНР социологът от ГАЛЪП Първан Симеонов. Според него Бареков е харесван от гласоподаватели, както отляво, така и отдясно, и в центъра. Това се дължи, както на енергичността му, така и на всеядността на посланията, които излъчва. Бареков формулира ясни тези, говори това, което хората искат да чуят и неговата популярност в провинцията расте, каза още Симеонов. Той допълни, че популистките партии са явление в цяла Европа, което набира скорост и този факт няма как да бъде подминат. Бареков се явява в ролята на социален защитник, каза още Симеонов.
Според Симеонов на евроизборите, които ще покажат какво е съотношението на силите, България без цензура ще вземе един депутат, Реформаторския блок също, АБВ-то на Първанов, партията на Валери Симеонов и Атака биха могли да се класират с по един мандат. Не е ясно кой - дали БСП или ГЕРБ, ще вземат повече мандати. При всички случай броенето след това ще е в плоскостта - „против“ и „за“ правителството на Орешарски, каза още Симеонов. Той допълни, че най-вероятно всички основни играчи ще се обвяват за победители. По отношение на проекта АБВ Симеонов коментира, че най-голямата неизвестна е Калфин - той изглежда по-европейски, плътен политически образ, неомаскарен, неопетнен, който хем е извън БСП, хем БСП се нуждае от него. „Ако проектът "АБВ" се разказва през Калфин, той има своя шанс за успех, но ако се разказва през Първанов, шансовете стават минимални", каза Симеонов.
Пет политически партии ще имат свои представители в новия Европейски парламента, ако изборите бяха днес.
Това сочат данните от социологическо проучване на Агенция Сова Харис. БСП ще спечели седем депутатски места, ГЕРБ ще разполага с едно по-малко - 6, а Движението за права и свободи /ДПС/ ще спечели два мандата.
Партията на Николай Бареков "България без цензура" и Реформаторския блок /РБ/ ще имат по един депутат в Европарламента, сочат още данните на Сова Харис, публикувани от вестник "Преса". Данните от изследването се отнасят за периода 10-15 януари. Разликата между БСП и ГЕРБ е 1.1 процента.




Станете почитател на Класа