Страхил Ангелов ще обяснява пред ПГ на КБ какво е правил в Сирия

Депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов ще обяснява пред парламентарната си група какви са били мотивите за посещението му в Сирия и какви срещи е провел там, след като се завърне от страната. Социалистите се разграничиха от народния представител в понеделник, след като ден по-рано Сирийското посолство у нас обяви, че делегация, оглавявана от Ангелов, е заявила подкрепа за режима на президента Башар Асад по време на визита на 17 януари в Дамаск.

„БСП и ПГ на Коалиция за България ясно заявяват, че посещението на народния представител Страхил Ангелов в Сирия е в лично качество и не представлява позиция на Народното събрание и ПГ на КБ.

Темата за посещение на парламентарна делегация в Сирия бе дискутирана преди около месец, когато Хасковската търговско-промишлена палата се обърна с молба за подкрепа на усилията на българския бизнес за развитие на двустранните икономически отношения. Още тогава изразихме позиция, че посещение на парламентарна делегация при настоящите условия в Сирия е неуместно”, се казва в съобщението на социалистите, изпратено до медиите.

„Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски”, каза самият Страхил Ангелов пред „Фокус” по-рано днес. „Никога, по никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад”, заяви народният представител. Той посочи, че е провел срещи в Сирия, свързани единствено с бежанците.

„БСП и ПГ на КБ подкрепят усилията на международната общност за решаване на конфликта в Сирия и стартирането на преговори за намиране на политическо решение на гражданската война, за каквото сме апелирали още от самото й начало.

Припомняме, че още в края на август 2013 г. президентът на ПЕС Сергей Станишев ясно заяви в Брюксел, че е нужен политически изход от кризата и диалог. Тогава той изрази категоричното си становище, че режимът на Башар Асад не допринася по никакъв начин за политически изход от кризата. Тя можеше да бъде овладяна посредством диалог на много по-ранна фаза. През октомври миналата година, пред премиерите от социалистическото семейство, президентът на ПЕС Сергей Станишев постави въпроса за бежанския поток и поиска Европа да окаже помощ на страните изложени на най-сериозен имиграционен натиск”, се казва още в съобщението на „червените”.
 

Станете почитател на Класа