Забраниха йеромонах Василий да извършва свещенодействия заради обвинения в секстормоз

Пловдивският епархийски съвет, председателстван от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, забрани на йеромонах Василий - брат на Зографския манастир „Св. Георги” – Света гора, Атон, да извършва всякакъв вид свещенодействия в каноническия диоцез на Пловдивската епархия. Това е било решено на редовно заседание на съвета, съобщиха от канцеларията на Пловдивската митрополия. До това решение се е стигнало след като е бил разгледан възникналия спор относно взаимоотношенията между йеромонах Василий и монахините от Девическия манастир „Свето Въведение Богородично” в Калофер.
Братът на послушницата, Мирослав Ангелов обяви, че йеромонах Василий е тероризирал сексуално Възкресия, за което вече е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров и Пловдивския митрополит Николай. Заради скандала митрополит Николай назначи проверка в Калоферския манастир. В нея участваха висши свещеници и игуменът на Зографския манастир Амбросий. Девическата обител в Калофер остана заключена до днес.
Самата млада монахиня отричала това да е вярно.
Цялата преписка относно поведението на йеромонах Василий да се предаде на игумена на Зографския манастир „Св. Георги” – Света гора, Атон архимандрит Амвросий и манастирския събор за решение по компетентност, реши още днес пловдивският епархийски съвет. 

Станете почитател на Класа