Орешарски подписа със САЩ Меморандум за културно сътрудничество

Подписването на Меморандума е показателно за значението, което отдаваме на опазването на културното наследство. Вярвам, че опазването на културните ни ценности е част от пътя за развитието на науката на България.  Това заяви премиерът Пламен Орешарски при подписването на споразумение за културно сътрудничество между САЩ и България. Орешарски подчерта, че меморандумът отговаря на интересите на България и САЩ, но също така кореспондира и на модерните европейски практики за опазване на културното наследство.

"Нашето правителство показа воля за опазването на българските културни ценности", заяви министърът на културата Петър Стоянович и съобщи, че през последните години САЩ се е превърнал в голям пазар за български културни ценности.

"Днешният ден е резултат от процес започнал през 2006 г., а документът е изключително важен за експертната общност", каза още Стоянович и напомни, че правителството на САЩ е подписало такива споразумения и с другите две държави в челната тройка по богатство на културни ценности – Гърция и Италия.

"Всички ние сме част от глобалните усилия за опазване на културното наследство, а американците остават изключително впечатлени от богатото културно наследство на България и от това колко много българите ценят културните си дейности", зави посланикът на САЩ в България Марси Рийс.

"Ние сме тук, за да помогнем на България да защити и запази своята история. За нещастие някои контрабандно изнесени предмети стигат до САЩ, но сме решени да работим заедно, за да предотвратим нелегалната търговия", каза още посланик Рийс и съобщи, че това споразумение е важно, защото означава повече сътрудничество в областта на културата.

Марси Рийс подчерта, че споразумението за опазване на културното наследство между САЩ и България цели както налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали, така и ограничаване на кражбите и нелегалния трафик на културни ценности. За тази цел, ако бъдат заловени такива материали на границата на САЩ, те ще бъдат връщани на българското правителство. Споразумението насърчава и временното предоставяне на археологически и етноложки материали на музеи и институции в САЩ за изложби и други образователни или културни инициативи, съгласно настоящото българско законодателство.

Станете почитател на Класа