Златанова: Проектът за нов НК не налага цензура, а я преследва

 Проектът за нов Наказателен кодекс не само, че не налага цензура, а преследва налагането на цензура. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по Нова телевизия.

От 593 текста в проекта за НК обект на критика са по-малко от 5-6, т.е. 1%, посочи тя.

Текстът, предвиждащ забрана на нарушаване на личното пространство чрез фотографиране може да се редактира, може и да отпадне, тъй като не е влязъл още в МС, смята вицепремиерът Златанова.

"Медийните съюзи, и много медийни организации са внесли писма. Склонна съм при такава реакция да се откажа от текста. Протестът сред медиите е изключително силен", подчерта министърът.

2012 г. беше пикът на незаконните подслушвания. Става дума за това, че нашите права свършват там, където започват правата на другите. В законова държава тя пази правата на всички хора, поясни още тя.

Европейската конвенция за правата на човека допуска всеки да има право на свобода на изразяване на мнение. Упражняването на тези свободи може да бъде съпроводено от процедури и санкции, които да защитават националната сигурност или гарантиране на правовата държава. Златанова заяви, че проблемът е, че се манипулира с интерпретации. Ние не четем конвенцията за защита правата на човека, заяви тя.

Този закон е за обществото, той не е за политиците, а за всички граждани. Затова очаквам да се проведе сериозна дискусия, каза Златанова.

За доживотен затвор без право на отмяна правосъдният министър каза, че това по-скоро е въпрос с уравняване на с европейските и световни указания на наказателното право. "Още началото, когато преди празниците представих законите казах, че наказателният закон е политически документ. Затова за мен е много важно какво ще каже Народното събрание. Дебатът е много важен. Според мен трябва да отпадне без право на отмяна. Това не означава, че присъдата доживотен затвор отпада.

Сидеров поясняваше че това, което се случи с него, е политическа поръчка. Но ние в България нямаме политическо преследване в България. Да не забравяме, че при законите, както и да бъдат приети, по-важно е тяхното прилагане, заяви правосъдният министър.

За самоотбраната тя поясни, че в проекта границите на неизбежната отбрана са безкрайно широки, в сравнение с други европейски наказателни закони. Тук е много важно как магистратът тълкува неизбежната отбрана.

БГНЕС припомня, че в проекта за нов НК се предлага: Чл. 193 (1) Който противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на средство за масово осведомяване се наказва с лишаване от свобода до три години, с пробация или с глоба. (2) Когато деянието е по ал.1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т.1.

 

Станете почитател на Класа