Станишев призова да се загърби омразата

Антимонополни мерки ще бъдат предприети в следващите месеци. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на неформална среща с медии в централата на партията, на която имаше и баница с късмети. Той поздрави всички именници, пожела здраве, обективност и свобода на медиите.

„Медиите не са обикновен медиатор, а понякога са и първата власт в държавата. Това е много важна обществена мисия, а не просто занаят", каза Станишев. "Да загърбим омразата помежду си, защото тя винаги е разрушителна”, добави лидерът на левицата.

„2013 г. не беше нито лека, нито спокойна. В крайна сметка, тя стана година на промяната. На Конгреса на БСП, казах, че промяната, към която се стремим, не е проста и лесна. Вторите 6 месеца на годината бяха период на усърдна работа от страна на БСП в полза на промяната, с която се ангажирахме. Това беше период на възстановяване на икономиката. По времето на ГЕРБ фалираха 100 000 фирми и искахме да покажем, че има различно отношение на държавата. Това започна с разплащането с българския бизнес. 2014 г. започва на чисто с бизнеса”, декларира Станишев.

По думите му втората половина на 2013 г. станала период на надеждата. „Започна процес на социално размразяване – само парите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст нарасна с 100 лв. На най-нуждаещите се пенсионери бяха дадени добавки”, каза още Сергей Станишев.

Той подчерта, че БСП ще подкрепя правителството на Пламен Орешарски и ще работи за реиндустриализация и балансирано развитие на регионите, за да се намали огромната пропаст, създадена между София и останалите региони.

„През 2014 г. ще има европейски избори. Ще работим за това те да не се превърнат в нечистоплътен партизански сблъсък без идеи, а на сблъсък на идеи – в каква Европа, в каква България искаме да живеем”, каза лидерът на БСП на неформалната среща на ръководството на партията с медиите.

„Ще държим нашите евродепутати да са най-подготвените. Партията на европейските социалисти е в силна позиция. За нас е особено важно тези избори да бъдат частни и почтени, а не както изборите за президент и за местна власт през 2011 г.”, добави Станишев.

Евродепутатът Илияна Йотова обясни, че 20-22 януари у нас ще има мисия на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. „Целта на тази втора мисия е да направим всичко възможно България да получи повече привилегировано средство като външна граница на Европейския съюз”, каза Йотова.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова припомни, че предстоящите избори за Европейски парламент ще се проведат с нови изборни правила. „До края на месец февруари окончателният Изборен кодекс ще бъде готов, за да се подготвят партиите за изборите. Крайно време е изборите в България да се провеждат по честен и демократичен начин”, каза още Манолова.

Станете почитател на Класа