ГЕРБ ще поиска по-дълъг срок за номинации за главен съдебен инспектор

ГЕРБ ще поиска удължаване на срока за номинации за поста главен съдебен инспектор до края на месеца. Това ще стане на първото заседание на парламента след празниците, което ще се проведе на 15 януари, обяви пред bTV Цветан Цветанов.

Целта е да се даде възможност и на неправителствения сектор да излъчи кандидати, обясни Цветанов.

"Защото, ако си спомните, само преди няколко дни парламентът прие за три дни да бъдат подадени документи за главен съдебен инспектор, а два месеца да бъде процедурата по съответното изслушване и всичко това, което трябва да се случи като процедура. Ние ще направим предложение, това ще бъде обсъждано и в групата, разбира се, на 15 януари, когато се съберем, да бъде удължен този срок до 30-ти, за да може действително да се отворим към това партньорство към неправителствения сектор", заяви зам.-лидерът на ГЕРБ.

Председателят на парламентарната правна комисия Четин Казак коментира пред БНР, че процедурните правила за избора на главен съдебен инспектор са били приети в края на новогодишната сесия и по тях почти е нямало никакви коментари и възражения.

„След като от ГЕРБ имат възражения, след като се събере отново НС, тези искания ще бъдат разгледани", каза казак. „Всяка промяна трябва да се обсъди. Комисията обсъди различни срокове, преценихме, че 27 декември е достатъчно дълъг срок, реално срокът беше 9-дневен, от който три работни дни. Нищо не пречеше на никого и в почивните дни да се обсъжда да се подготви кандидатура за главен инспектор. Кандидатурата на съдия Веселина Тенева е предложена от БСП и ДПС и беше внесена от Мая Манолова, припомни Казак. Ние силно се надяваме тази кандидатура да бъде приета, уточни той.

Самият факт, че не беше внесена в срок друга кандидатура и предвид качествата на нашия кандидат, се надявам той да получи подкрепата на останалите колеги. Не може безкрайно да продължава агонията с незаемането на този пост вече повече от една година, подчерта Четин Казак.

На 18 декември парламентарната правна комисия прие правила за избор на главен инспектор на Висшия съдебен съвет, според които има само четири дни за издигане на кандидати. На 27 декември Мая Манолова часове преди изтичане на последния срок внесе в деловодството на парламента кандидатурата на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева за главен съдебен инспектор.

Станете почитател на Класа