Разузнавателен борд ще поеме контрола на всички спецслужби

Правителството планира да създаде нова мегаструктура - Борд на разузнавателната общност, който да поеме координацията на специалните служби.

В момента те са на различно подчинение и трудно съгласуват дейността си, поради което често се случва няколко звена да правят успоредно разработки и дори да не знаят, че работят по един и същ случай. В борда ще има звена за координация и анализ.

Отделно ще бъде създаден Национален център по сигурността, който по своите функции ще бъде нещо като нова "спецслужба", подчинена пряко на премиера.

Това е записано в проекта за нов закон за националната сигурност, с който "Сега" разполага. Той е изготвен през последните месеци от екип под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов. В края на годината е бил внесен за предварително неофициално обсъждане в Народното събрание.

Създаването на борда е стара идея, зад която стоят вътрешният министър Цветлин Йовчев и заместникът му. Те смятат, че трябва да има един център за координация, за да не се разпиляват ресурсите на службите.

С новия законопроект се предвижда съветът за сигурност към МС да заседава поне веднъж на 3 месеца. Той ще се подпомага от разузнавателния борд и от още две структури, които тепърва ще се създават - Национален център по сигурността и одитно звено. Бордът ще заседава всеки месец. В състава му влизат секретарят на съвета, главния секретар на МВР, ръководствата на ДАНС, цивилното и военното разузнаване и Националната служба за охрана. Той ще отговоря за "събирането на информация и противодействието на рисковете и заплахите за националната сигурност". При нужда в борда ще бъдат включвани представители на Министерството на външните работи, на агенцията за подслушване, военна полиция и агенция "Митници".

Националният център по сигурността ще играе ролята на администрация, която ще подпомага премиера и съвета. Той ще бъде самостоятелна структура, подчинена пряко на премиера. От функциите му, които са описани в законопроекта, става ясно, че ще е нещо като "специална служба". Той ще се грижи за "получаване, обработка, споделяне и разпространение на политическа, икономическа, военна, полицейска и геопространствена информация от открити източници, съюзни системи, разузнавателни сведения и дипломатически канали", както и "непрекъснат мониторинг на средата за сигурност, анализ на информацията и ситуационна картина на обстановката в реално време", "прогнозиране и предприемане на мерки за ранно предупреждение за рискове и заплахи" и т.н.

Одитното звено ще е зачислено към инспектората на Министерския съвет. То ще наблюдава дали службите спазват законите и правилниците, как се изразходват парите за разузнаване и контраразузнаване, както и методите им на работа.

Станете почитател на Класа