Калфин: БСП и ДПС да подпишат коалиционно споразумение

Няма как да е ясно какво прави едно правителство след като няма подписано коалиционно споразумение. Когато няма такова споразумение, от първоначалните обещания на партиите към избирателите им постепенно отпадат някои важни законопроекти. Критиката към правителството на Пламен Орешарски отправи евродепутатът Ивайло Калфин. В студиото на бТВ той уточни, че не става въпрос толкова за компромисите, които правят двете партии, които подкрепят правителството, а за начина, по който се прави, а то, според него, се прави по неясен начин и с общи фрази, а не с конкретни мерки, които да са видни за обществото.

Очевидно начинът, по който действа в момента правителството без подписано коалиционно споразумение е по-удобен за лидерите на БСП и ДПС. Но тази липса на поемане на конкретни обещания, които със сигурност биха се спазвали, това не е, което хората очакват и искат, каза още евродепутатът.

На въпросите за професионалната му кариера предвид предстоящите евроизбори Калфин обясни, че най-важният проблем за държавата в момента не е дали той ще бъда отново в листата на БСП и че в момента подготвя отчета си за свършеното през изминалия мандат в Европарламента. Имам самочувствието, че съм си свършил работата добре и съм защитавал добре интересите на България, заяви Калфин.

Ивайло Калфин коментира и инициативата си за въвеждане на професионално образование в България. Според него един от големите проблеми в България е младежката безработица - идеята е да вземем пример от страните, които са въвели професионалното образование в своите системи като например Германия и Австрия, каза той. Професионалното образование представлява следното, обясни Калфин - последните три години от средното си образование учениците три дни от седмицата работят по специалността и работата, която искат, в другите два дни довършват средното си образование. По този начин учениците добиват професионален опит, получават заплата за извършения от тях труд и успяват да завършат средното си образование.

От думите на евродепутата стана ясно, че вече има доста български фирми, които са заинтересовани от въвеждането на подобен тип образование, като повечето оттях са в специализираното производство - машиностроене, лека промишленост, туризъм, различните видове услуги.

Що се отнася до предстоящите избори, Калфин не смята, че заедно с евроизборите ще се проведат и такива за българския парламент.

 


 

Станете почитател на Класа