Кунева предлага двутактова реформа

България бързо се нуждае от демократично дясно управление. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева. „След 4 години поемаме председателството на Европейския съюз. Дотогава Реформаторският блок предлагаме двутактова реформа.

На първи етап ще предприемем неотложни мерки за нормализирането на изборната среда, ще се фокусираме върху промените в Конституцията. Това дясно управление Реформаторският блок обобщи така - нови и справедливи изборни правила, защото тези донесоха тежка криза на доверието към партиите в страната и още от президентската кампания предупреждавах за това. Две години по-късно Изборният кодекс е същият, а промяната му зависи от същите тези народни представители. Предсрочни избори и правителство, което да работи с насочен мандат, подготвяйки Велико народно събрание", казва Кунева.

В същото време, според нея, трябва внимателно и отговорно, грамотно, но и с амбиция за дълбоки реформи да се подготвят промените в Конституцията и така да се извади страната от вакуума, в който партийният картел я е вкарал само за последните няколко години.

Кунева посочи, че в същото време се включва и административна реформа, спиране на партийните назначения, европейски правила в обществените поръчки, прозрачни конкурси и назначения, промени в МВР и правосъдието, защото част от тези реформи могат да се направят и без да се чака промяна на Конституцията.

„Това включва и ясни и валидни за всички правила за медийната среда. Нищо по-малко от това няма да е достатъчно за страната ни на този етап вече”, добави Кунева. Според нея 2013 г. е годината на гражданина политик, година на порастването.

"Иска ми се да вярвам, че това "и лека - полека народът порасна с няколко века"- поетичният израз на зрялата борба за свобода го казваме и сега. На българското знаме винаги пише "Свобода или смърт". Ако не се вълнуваш какво е станало със страната ми, ако смяташ, че няма какво да се направи, не от теб, не сега - това е гражданската ни смърт. Живи сме! Това е викът на всеки, който прави така, че да се примирява", коментира Кунева.

Станете почитател на Класа