Бойко Рашков се надява тази година да не слушаме СРС-та

Председателят на Националното бюро за контрол над СРС и бивш шеф на НСлС Бойко Рашков се надява през новата 2014- а година да не слушаме и четем отново записи, направени със специални разузнавателни средства (СРС). Пред БНТ Рашков коментира, че такива случаи оказват изключително негативно въздействие върху цялото общество и „засягат изключително сериозно правата и интересите на гражданите, които са били подлагани на контрол”.

Спомняте си случая с Горна Оряховица и лекарите, които бяха подслушвани, след което всички звукозаписи бяха изчетени в пленарната зала на Народното събрание, което аз не си спомням в някоя друга държава някой политик да си е позволявал подобна волност, изтъкна Бойко Рашков. По думите му, все още няма достатъчно яснота в публичното пространство по правомощията на Бюрото за контрол и наблюдение на СРС, едва ли не се счита, че самото бюро ще осъществява някакви подобни дейности или ще следи всяка една стъпка на прилагащите СРС-та органи.

Рашков обясни, че по силата на закона Бюрото ще трябва да въведе ред в процедурите за използване, разрешаване и прилагане на СРС, да контролира самите процедури и при констатации на противоречие със закона да отправя съответни препоръки, а при констатации, че има данни за извършени престъпления да отнася материалите до компетентния орган, т.е. до прокуратурата.

Бойко Рашков подчерта, че бюрото не може да даде 100% гаранция, че в бъдеще няма да има злоупотреби със СРС, така както полицията и прокуратурата не може да гарантира, че в нашата страна няма да има престъпност. По думите на Рашков, такива високи гаранции не могат да се внушават на нашето общество, но ще се засили контролът върху използването на тайни способи, защото Бюрото е независим държавен орган, който не е подчинен на нито една политическа сила.

Станете почитател на Класа