Калфин: Българи със засегнати права в ЕС да реагират остро

Насаждането на негативно отношение към българи и румънци има политически и предизборен характер, но въпреки това, не бива да се спира с усилията да се противодейства на тази кампания. Въпреки, че няма как да бъдат предприети чак такива "драконовски мерки", за които се говори, остава едно незаслужено петно върху всички български граждани и затова трябва да има много остра реакция.

Това заяви пред БНР евродепутатът Ивайло Калфин. Той подчерта, че от 1 януари 2014 година българите няма да имат абсолютно никакви ограничения да пътуват в цяла Европа, да започват работа, където и да било в Европа, без някакво специално разрешение, и да учат, където и да било в Европа. Според него би имало проблем само за тези, които разчитат да отидат в друга държава, за да получават по-добри социални помощи, отколкото в България.

"Ако имат проблем, българите задължително да се обръщат към българското посолство в съответната страна. Знам, че някои от тях не са особено очаровани от това нещо, но това е институцията, която би трябвало да защити правата им" посъветва Калфин. "Освен това българите биха могли да се обръщат и към местни власти. Аз съм виждал много случаи, когато българинът вместо да отиде, примерно, където има омбудсман в съответната държава или да се обърне директно към съда, там, където са му нарушени правата, търси в посолството по-скоро адвокатска помощ. Посолството не може да осигурява адвокатска помощ, но може да даде съвет и при всички случаи да насочи към съответната институция в държавата, която би могла да съдейства, добави той.

Станете почитател на Класа