ДПС поиска “възродителният процес” да влезе в учебниците по история

"Възродителният процес" във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки. Това поиска днес секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена в Кирковското село Могиляне.
Под проливния дъжд около чешмата, изградена в памет на убитата от куршум 18-месечна Тюркян, се бяха струпали над 1000 местни жители, лидери на изселнически организации в Турция, както и част от партийния елит на ДПС.
"Достатъчни ли са 30 години темата да влезе в учебниците по история? Най-вероятно не. 40 години по-назад, през 70-те години на миналия век е покръстването в Родопите, но и те не са достатъчни, за да влязат в учебниците. 50 г. по-назад, през 60-те г. в Гоце Делчевско също ги няма в историята. Има и друга история, освен онази, която е за времето отпреди 100 години. Ние знаем за нея от нашите дядовци, но дали тя ще влезе в българските учебници по история – по-скоро се съмнявам".
Това каза пред митинга Мустафа Карадайъ и подчерта, че заради това българските турци трябва да се събират на паметните за живота си дати и места, "за да се знае истинската история и да не се повтаря случилото се преди 29 години".
Според него държавата измества гледната точка спрямо историята, създава се и паралелна история, въпреки фактологията. "Възродителният процес" не е еднократен акт, подчерта Карадайъ.
"Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи. Това го видяхме само през последните три и половина години", заяви още Карадайъ.
Председателят на най-голямата изселническа организация в Турция "Балгьоч" Юксел Йозкан призова митингът да започне масова подписка с искане да отпаднат процедурите за удостоверяване на идентичността на имената при различните административни услуги, които създават много пречки на етническите турци у нас. Декларацията с това искане да бъде връчена лично на премиера Пламен Орешарски, настоя Йозкан.
"Двама президенти и премиери на България, а неотдавна и лидерът на българските социалисти поднесоха извинения заради прекръстването на турците и това докосна сърцата ни. Но ние не искаме извинителни думи, а и конкретни дела – крайно време е в регистрите да бъдат заличени българските имена, които все още фигурират там и са изписани с червено мастило", обърна се изселническият водач към множеството около паметника на Тюркян.

Станете почитател на Класа