"Синьо единство" няма да подпише с Реформаторския блок

"Синьо единство" няма да подпише с Реформаторския блок (РБ), съобщи председателят на партията Христо Панчугов, цитиран от БНР.
Решението е било взето на събрание на националното представителство на партията днес с 24 гласа против присъединяването и четири "за", каза той на пресконференция след заседанието.
Вчера пет партии - ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС, подписаха учредително споразумение за създаване на политически съюз "Реформаторски блок".
Основната причина за отказа на партията от РБ е, че Блокът е променил фокуса си.
РБ се отдръпна от първоначалната идея, няма достатъчно спойващи елементи, "Синьо единство" беше извадено от преговорите служебно, обясни Панчугов.
От партията били обидени от подмяната на преговорите и включването към Блока на частни лица като Мартин Димитров. Те не получили и детайли от подготвянето споразумение.
Според Панчугов и "Синьо единство" има и друг път към дясно правителство. Нормалните граждани трябва да могат да разчитат на нормален модел на правене на политика, посочи той. Това означавало да не се включват в коалиции на всяка цена, в коалиции, които да се разпадат по пътя. Постигането на тези цели минавало през избори, които да покажат колко хора стоят зад партията.
Няма обаче да се търси сътрудничество и с ГЕРБ, а РБ ще се разглежда като конкурент, каза той.
Партията ще се яви на следващите избори, увери Панчугов. Националната конференция на "Синьо единство" през февруари ще реши точно как формацията ще се яви на предстоящия евровот.
Надежда Нейнски отрече именно листата за депутати в Европейския парламент да е била причината за "раздялата" с Реформаторския блок. И беше категорична, че "Синьо единство" и тя не са се пазарили за места в евролистата, която все още и не била обсъждана. Нейнски била срещу подмяната на посоката, каквато, според нея, имало в РБ. Все пак уточни, че партията подкрепя първоначалната платформа, върху която е създаден Реформаторският блок, и шестте стъпки за извеждане на България от кризата.

Станете почитател на Класа