Четирима задържани и планове за по-дълго съоръжение на границата с Турция

За денонощието от 6 часа в петък до 6 часа в събота на българо-турската граница са задържани четирима сирийски граждани при опит за незаконно проникване на българска територия, съобщи пресцентърът на МВР. Освен всичко друго, днес е и професионалният празник на „Гранична полиция”.

Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че ще предложи преградното съоръжение на българо-турската граница за възпиране на нелегалните емигранти да бъде удължено. Пред журналисти, след церемонията за отбелязване на празника на "Гранична полиция", главният секретар на МВР заяви: "Поех ангажимент като професионален ръководител да поставя на политическото ръководство на министерството въпроса и възможността 30-километровата преграда, която ще бъде изградена на границата между България и Турция, да бъде удължена и да имаме едни по-големи разстояния, обезпечени с това техническо съоръжение".

Според Лазаров, предстоят много изпитания, тъй като миграционният натиск тепърва ще се усилва. По думите на Лазаров това решение е политическо и следва да бъде взето на друго място.

Засега се предвижда изграждането на 30 км. - източно от ГКПП „Лесово” до територията на община Болярово - специални телени заграждения, подобни на тези, които съществуват на границата между САЩ и Мексико, както и между палестинските територии и държавата Израел.

„Задачата, която ни е поставена, е да бъдат изготвени необходимите разчети, за покриване с такова съоръжение останалите чувствителни зони по границата. Вероятно това ще касае аналогичен участък от 30 - 50 км”, обясни Захарин Пенов, директор на ГД „Гранична полиция”. 

Станете почитател на Класа