480 души учредиха "България без цензура" във Велико Търново

Около 480 учредители и гости поставиха началото на новия политически проект "България без цензура" във Велико Търново, съобщава Николай Бареков в блога си. Те учредиха инициативен комитет за създаване на партията и приеха Декларация за най-важните цели на поректа. Сред учредителите са много учени, общественици и спортни шампиони. Някои от имената са: проф. д-р на икономическите науки Величка Рангелова, културологът и политически анализатор проф. Мирослава Кортенска, проф. Марина Иванова - преподавател в Пловдивския университет, експертът финансистът Рада Коджабашева, трикратният световен шампион по самбо Марко Косев, спринтьорката Тезджан Наимова, Динко Дерменджиев – Чико, Румен Димитров, Росен Димитров, Владимир Борисов – председател на градския съвет във видинската община Грамада, Христо Бозов, адв. Дяко Дяков, ген. Димитър Цветков, Ангел Славчев.

Ето и текстът на приетата учредителна декларация.

Нашите Принципи

Свободата, която смятаме за основна ценност и фундамент, върху който може да се изгражда както всяка личност, така и демокрацията в една държава;

Родолюбие - като основа за запазването на нашите традиции, език и история, за съхранение и прослава на българската нация, която чрез успешното си развитие да даде повод за национална гордост на бъдещите поколения;

Солидарност - като основно разбиране за системата от връзки в нашето общество, където човек трябва да се усеща близък и сплотен срещу всички превратности на живота със своите съграждани, сънародници и всички европейски граждани;

Сигурност - като необходимо условие за съхранение на общността, човешките права, възможностите за просперитет и личното имущество на гражданите. Индивидуалната сигурност на гражданите считаме за основополагащ елемент за спокойното и проспериращо развитие на държавата, а националната сигурност смятаме за колективна отговорност и върховен приоритет;

Справедливост - като система от обществено приемливи морално-етични норми, залегнали в основата както на човешките взаимоотношения, така и на правораздавателната система в унисон с европейските норми и съюзните правила;

Индивидуален просперитет - смятаме личния успех за основа на колективния успех на обществото и настояваме за изграждане на общество, в което предимство получават знаещите, можещите и работещите, за да може смисъла на труда и усилията да се окаже определящ за просперитета на всеки. За нас политиката не е самоцел, а средство за подобряване на жизнения стандарт на българските граждани и възможност да помогнем на слабите и нуждаещите се. Както и да осигурим просперитет за знаещите и силните.

Основна цел

Изграждане на политическа алтернатива, която чрез налагане на идеите и популяризиране на вижданията си - да привлече авторитетни хора и достатъчно поддръжници, за да извърши реформи в страната, които да поставят България реално на европейската сцена. Само по този начин може да се спре корупцията, олигархията и некадърността, да са се отпушат силите на народа и така хората да станат по-богати и по-спокойно да преживяват дните си. Ние сме за смяна на политическото статукво в днешния му вид и се обявяваме за политика срещу политическата олигархия в лицето на партиите, които несполучливо и в социално неравенство управляваха българския народ по време на прехода, загърбвайки принципа на справедливостта. Ние желаем да управляваме с единствената цел да сме в полза на обществото и да формираме политика с грижа за хората.

Ние се обединяваме за да представим в управлението активните и можещи хора на България. Те ще дадат всичко от себе си за доброто бъдеще на страната си.

Партиите досега не успяха да мобилизират българската нация с открита и честна работа за благото на всички български граждани.

България днес няма посока за развитие. Ние сме решени да посочим пътя със свои конкретни политики.

1) Операция „Чисти ръце“ за целия политически елит. Законово преследване на всички доходи и собственост, придобити с измама и злоупотреба с влияние.

2) Намаляване на броя на депутатите до 120. По-малък, но по-ефективен и работещ парламент.

3) Засилена децентрализация на местната власт. Пряк избор на областните управители.

4) Отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Не е справедливо бедните българи да плащат колкото олигарсите.

5) Данък „Солидарност“ на физическите лица с доход над 1 милион лева годишно. Който има много, той носи отговорност към обществото.

6) Пряк избор на районни и градски прокурори, съдии и началници на РПУ-та. Съдебната система да стане независима от политиците.

7) Възстановяване на казармата за отпадналите от системата на образованието. Да дадем втори шанс за възпитание и образование на младежите.

8) Забрана на ЕРП-та и ВиК да калкулират загубите от пренос в сметките на потребителите. Забрана офшорни дружества да участват в естествените монополи. Безкомпромисна и последователна борба с монополите до пълна деполитизация.

9) Деполитизация на НЗОК и връщане на социално слабите, здравно неосигурени обратно в системата. Парите за здраве трябва да са под граждански контрол, а не за политически злоупотреби.

10) Промени в закона за обществените поръчки. Гаранции за малките и средни местни фирми като подизпълнители. Значително намаляване на административните изисквания. Да защитим малките от картела на големите в икономиката.

11) Създаване на фирми с държавно участие при изкупуването и преработка на земеделска продукция.

12) Безплатен таблет за всеки ученик. Всяко дете има право да влезе в информационния век.

13) Безплатни лекарства за всички деца от 0 до 7-годишна възраст.

14) Стимулиране на раждането на второ дете с изплащането за него на 350 лв. месечно за срок от 7 години.

15) Минимален гарантиран месечен доход в рамките на ЕС. Изравняване на най-ниските пенсии до линията на бедността (260 лв.). Време е България да стане европейска държава не само на думи.

16) Диференцирано ДДС за детски храни, учебници, лекарства и други хранителни продукти от първа необходимост.

17) Европейски ЖП транспорт с европейски пари. Съвременна и екологична инфраструктура.

18) България на шест региона с шест индустриални парка, с 3-годишни данъчни облекчения за стартираща индустрия.

19) Окрупняване на ВУЗ-ове и създаване на техни филиали в Северозападна България и Родопите. По-ефективно разпределение на ВУЗ-овете за по-ефективно и модерно висше образование.

20) Създаване на нови работни места чрез облекчения за малкия и среден бизнес. Държавата да не натоварва бизнеса, а да търси начини да го подпомага и насърчава.



Как Партия „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” ще постигне целите си:

- чрез срещи и разговори в селата и градовете на България;

- чрез разширяване на структурите си;

- чрез повишаване на публичното си влияние;

- чрез участие в местни, парламентарни, президентски и европейски избори;

- с пряко взаимодействие с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации.

Ние ще работим в полза на цялото общество без оглед на нашите расови, етнически, религиозни и политически различия. Инициативният комитет открива подписка за набиране на членове-учредители на партия „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” и приема декларация за индивидуално членство в образец, утвърден от инициативния комитет.

Инициативният комитет насрочва Учредителен конгрес на Политическа Партия „България без цензура“ на 25 януари, 2014 г. от 12 часа в Зала №1 на НДК в град София. 

Станете почитател на Класа