Станишев: Парламентът стана много по-автентичен

За мен целта да бъда евродепутат въобще не е цел. За мен най-важно е БСП да бъде все по-авторитетна политическа сила, която да постига целите на българските граждани, заяви пред Дарик радио лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Падна страхът. Парламентът стана много по-автентичен. По време на авторитарния режим на Борисов всички видяхме срамните сцени, когато парламентът бе изпразнен от съдържание. Сега Народното събрание е много по-отворено към гражданското общество. ГЕРБ с всички сили се старае да срути българския парламент, смята лидерът на БСП. Евроизборите следващата година ще повлияят на стабилността на правителството и ще бъдат мерило за влиянието на партиите, коментира той и допълни, че още преди изборите се е ангажирал правителството да бъде програмно и затова най-подходящ за премиер е бил Пламен Орешарски. Страхът на хората е преодолян и правителството има заслуга за това, каза още лидерът на БСП. Станишев посочи като събитие на годината промяната, която е настъпила.

На въпрос дали приема резултатите от евровота да определят евентуални избори у нас, каквито предложения дойдоха от ДПС, Станишев посочи, че "няма автоматизъм в нито един резултат от частични избори", каквито според него са изборите за депутати в Европейския парламент. Тези избори обаче ще бъдат важни за политическата среда в страната и ще дадат индикация за това кои политически сили печелят доверие и кои губят доверие и ще повлияят много сериозно на стабилността и на управлението и реализацията на програмата на правителството, каза той.

"Има твърде много игри, заблуди и лицемерие в това, което се случи през последната половин година. Наред със спонтанния граждански протест, който възникна в началото на управлението във връзка с назначаването на председател на ДАНС, с всеки изминал ден от протестите организираната, мотивираната му страна - политически, финансово, по всякакъв начин, започна да набира сила и днес преобладава. И зад всичко това стоят интересите на партия ГЕРБ, на Борисов и Цветанов, които се стремят на всяка цена да се завърнат на власт", категоричен е председателят на БСП.

На въпрос дали има логика, ако социалистите заедно с ДПС спечелят евроизборите догодина, да поискат предсрочен парламентарен вот, който да им даде стабилност и да не зависят за кворума в НС от "Атака" и новопоявилите се независими депутати, Станишев бе категоричен, че пред правителството няма самоцел да изкара на всяка цена четиригодишния си мандат, но също така няма и никакви ограничители.

Станете почитател на Класа