Диков иска нов закон за Националното следствие

След като е извършен сериозен анализ, той показва влошаване на всички показатели в работата на НСлС през последните 6 години, заяви пред БНТ Евгени Диков, който бе избран в сряда за директор на националното следствие.

Той отново изказа твърдението, че службата е в клинична смърт. "Има доста неравномерно разпределение на делата между следователите. Включително в един отдел един следовател е натоварен с 15 дела, а друг – само с едно. В градска прокуратура имаше случай, в който от 6 дела в един ден 5 се паднаха на един следовател", поясни директорът на НСлС, който от утре официално ще встъпи в длъжност.

Неравномерното разпределение на делата поставя въпросът дали в службата няма добре платени безработни. "Колегите не са виновни, защото делата, които им се възлагат, са определени от административния им ръководител", подчерта Диков .

Трябва да се подготвят определени критерии, които за посочат кои дела, на кои прокурори се дават. В момента в окръжните прокуратури се възлагат дела по преценка на окръжния прокурор. Делото попада при следовател само по преценка на административния ръководител, каза новият директор на националното следствие.

Трябва да има критерии, като междинен етап това може да стане с указание, но по принцип е необходима промяна в закона, каза Диков.

Станете почитател на Класа