Част от "Синьо единство" подписа споразумение с ДСБ

Мартин Димитров и Петър Славов от Национален съюз "Единство" и ДСБ подписаха споразумение за сътрудничество и преподписаха единната платформа за общи действия, парафирана през януари между Иван Костов и Надежда Нейнски.

Това става ден преди официализирането на Реформаторския блок (РБ) като политически съюз.

Днешната стъпка беше оповестена пред журналисти от лидера на ДСБ Радан Кънев и Петър Славов от "Синьо единство".

Това е вариант общността около нас, поддръжниците ни да имат представителство в Реформаторския блок, обясни стъпката Славов.

Петър Славов и Мартин Димитров, заедно с Надежда Нейнски, са съоснователи на съюз "Единство", който бе учреден след разпадането на Синята коалиция. Преди парламентарните избори през месец май от съюза направиха партия - "Синьо единство", която обаче в крайна сметка не се яви на вота заради неуспеха на преговорите си с ДСБ.

Тази седмица стана ясно, че ръководството на "Синьо единство" не се е разбрало с Реформаторския блок как да бъде управлявана новата формация след учредяването й, а Мартин Димитров заяви, че би напуснал партията на Надежда Нейнски, за да остане в Реформаторския блок. Радан Кънев заяви, че медийните изяви на Нейнски са сред причините за провала на преговорите.

До днешното споразумение се прибегнало, защото партия "Синьо единство" нямала до момента мандат от ръководството си утре да се присъедини като част от новия политическия съюз на реформаторите и само така можело да бъдат запазени шансовете за влизане в него.

Славов дори е поискал оставката на Нейнски и останалите от ръководството, очаква се въпросът да бъде обсъден в събота на Национален съвет на "Синьо единство".

За да опазим обединението, не можем да позволим да се повтори това, което стана със Синята коалиция, бъдещето управление на страната трябва да бъде дясно - на Реформаторския блок, потвърди и Мартин Димитров.

Нашата задача е, подчерта той, Реформаторския блок да стане основна алтернатива, да печели избори.

Бившият председател на СДС за пореден път обяви, че е готов да напусне "Синьо единство", ако формацията не е част от Блока. Няма затръшнати врати, няма отблъснати хора, увери лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той разясни, че Реформаторския блок е подписал и други подобни споразумения с нестопански организации, каквато се явява и "Национален съюз Единство".

Преподписването на единната платформа, по думите му, означава, че продължават заедно.

Кънев отново заяви, че реформаторите и ГЕРБ се разминават в основните неща и сътрудничеството между тях не стои на дневен ред.

Станете почитател на Класа